Comandamentul de Iarna s-a reunit la Guvern. ANM ar putea emite Cod Rosu de ninsori

Comandamentul de Iarna s-a reunit, in urma cu putin timp, la sediul Guvernului, sub coordonarea premierului Victor Ponta si a vicepremierului Gabriel Oprea, in conditiile in care meteorologii au emis doua atentionari Cod Portocaliu si Cod Galben de ninsori si viscol pentru urmatoarele doua zile.

Premierul a pus in vedere autoritatilor din judetele aflate sub atentionare ANM de ninsori si viscol sa fie pregatiti sa intervina cu utilaje, atentionand ca nu va accepta invinovatirea celor care stau in drum.

“Cand se intampla ceva care sa nu functioneze, cum a fost luni, exista responsabilitate politica, dar nu voi accepta invinovatirea celor care stau in drum, stau in inundatii. Cand sunt lucruri care nu functioneaza, le indreptam. Cand sunt responsabilitati, le asumam. Vreau sa fim pregatiti, ca si iarna trecuta. E important ca ceea ce se face bine sa fie comunicat, atfel 100 de oameni salvati nu se stie niciodata, unul pe care l-am pierdut e invinovatita toata lumea”, a spus Victor Ponta.

Seful ANM, Ion Sandu, a sfatuit populatia sa amane orice deplasare pana se va ameliora vremea, respectiv duminica sau chiar luni si a anuntat ca exista posibilitatea sa fie instituit Cod Rosu. Totodata, el a mentionat ca ANM ar putea prelungi atentionarea meteo, valabila in acest moment pana duminica. “Vom vedea daca se impune prelungirea avertizarilor”, a precizat seful ANM.

Vicepremierul Gabriel Oprea a anuntat, la Comandamentul de Iarna, ca deocamdata nu exista situatii de urgenta la nivel national. 

Meteorologii au emis, in aceasta dimineata, doua atentionari Cod Portocaliu si Cod Galben de ninsori si viscol. Bucurestiul si zece judete din sudul tarii vor fi, de vineri, ora 18.00, pana duminica, la ora 18.00, sub avertizare cod portocaliu de ninsori si viscol, alte 16 judete fiind avertizate cu cod galben.

Potrivit avertizarii cod portocaliu transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, incepand de vineri seara, ninsorile vor fi abundente in cea mai mare parte a Olteniei (judetele Mehedinti, Gorj, Dolj si Valcea), unde stratul de zapada va depasi local 30 – 40 de centimetri, iar vantul va sufla cu peste 70 de kilometri pe ora, viscolind si troienind zapada.

Vezi aici avertizarile METEO emise de ANM pentru urmatoarele doua zile