COMANDAMENT DE IARNA LA GUVERN. Director ANM: Atentionari punctuale dupa expirarea codului galben

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat luni, in comandamentul de iarna de la Guvern, ca dupa expirarea codului galben mai pot fi emise atentionari, dar numai punctual, pentru anumite zone si perioade scurte, nu la nivel national.

“Maine dupa-masa este posibil ca in foarte multe zone (ninsoarea — n.r.) sa se transforme din nou in ploaie, cu temperaturi foarte scazute la sol. Este posibil sa avem situatie de gheata, polei pe sosele si trebuie multa atentie. (…) Atunci cand expira atentionarea in vigoare, adica maine seara, exista posibilitatea pentru partea de sud-vest a tarii sa emitem in continuare pana miercuri spre pranz atentionari pe perioade scurte, dar nu la nivel national, ci numai pentru acea zona”, a spus Sandu, in cadrul comandamentului de iarna convocat la Palatul Victoria de premierul Victor Ponta.

“Vor fi cantitati de precipitatii de maximum 30 de litri pe metrul patrat, dar asta nu inseamna ca situatia nu este complicata din urmatorul motiv: in partea de sud-vest inca ploua, se transforma la noapte si maine in ninsoare in aproape toata zona in care s-a dat atentionare”, a adaugat directorul ANM.

“Vreau sa stiu ca toate institutiile cu atributii in domeniu sunt pregatite. Vreau sa va rog pe toti sa ramaneti in coordonarea domnului Oprea, sa informati imediat cand aveti o situatie speciala”, le-a spus Victor Ponta celor prezenti la Palatul Victoria. 

Situatia meteo ramane complicata in urmatoarele ore, cu viteze ale vantului de pana la 80 km/ora si temperaturi scazute care pot cauza polei marti dupa-amiaza, dar de miercuri va fi un regim de iarna normal, cu precipitatii slabe si temperaturi usor pozitive pe timpul zilei, a anuntat conducerea ANM.

Zece judete din sudul si sud-vestul tarii se afla, de duminica seara, sub avertizare cod galben de precipitatii mixte si polei, iar de luni dupa-amiaza pana marti seara, avertizarea se va extinde pentru Bucuresti si alte 17 judete, unde va ninge si se va depune un strat de zapada de 10-15 centimetri.

Potrivit avertizarii transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, de duminica, ora 22.00, pana luni, la ora 14.00, sunt sub avertizare cod galben judetele Giurgiu, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Valcea, Mehedinti si Caras-Severin.

Incepand de luni, ora 14.00, si pana marti, la ora 22.00, avertizarea cod galben se va extinde si va cuprinde atat cele zece judete, cat si Bucurestiul si alte 17 judete, respectiv Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Buzau, Prahova, Vrancea, Bacau, Neamt, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Sibiu, Alba, Hunedoara si Cluj, in aceste zone fiind anuntate ninsori si intensificari ale vantului.

In intervalul mentionat, temporar vor fi precipitatii, in general moderate cantitativ, predominant sub forma de ninsoare, pe arii extinse in sudul si centrul tarii, precum si in zonele de deal si de munte, unde local stratul de zapada nou depus va depasi 10-15 centimetri. Vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-60 de kilometri pe ora in Oltenia, Muntenia si Transilvania, la munte si in sudul Banatului va sufla tare, cu peste 80 de kilometri pe ora, iar local si temporar, zapada va fi viscolita, se arata in a doua avertizare transmisa de ANM.

Meteorologii au precizat ca, pe arii restranse, in regiunile sudice si centrale se mentin conditiile de producere a poleiului.

Sursa foto: realitatea.net