COMANDAMENT de IARNA la Guvern: Soarele REVINE in Bucuresti; populatia din sud ar putea fi EVACUATA PREVENTIV

Membrii COMANDAMENTULUI DE IARNA se reunesc la Palatul Victoria, la ora 15.00.

UPDATE 17.50: Directorul adjunct al Institutului National pentru Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Marius Matreata, a anuntat luni ca precipitatiile din ultimele ore pot duce la agravarea situatiei din punctul de vedere hidrologic in sudul tarii iar rauri din zece judete vor intra sub COD PORTOCALIU.

“Situatia se poate agrava semnificativ in intervalul de maine dimineata, 9 decembrie, ora 6, pana in data de 11 decembrie, ca urmare a efectului cumulat al precipitatiilor pe care le asteptam si care pot depasi 40 de litri pe metrul patrat in anumite zone din sudul tarii”, a afirmat seful INHGA, in cadrul comandamentului convocat la Palatul Victoria.

El a adaugat ca, in acest context, rauri din zece judete din sudul tarii vor intra sub COD PORTOCALIU iar CODUL GALBEN se va extinde inclusiv pentru bazinele hidrografice Ialomita si Prahova.

UPDATE 16.25: Ministrul de Interne, GABRIEL OPREA, a avertizat, la COMANDAMENTUL DE IARNA de la Guvern, ca in sudul tarii, ca urmare a atentionarii COD GALBEN de precipitatii, exista posibilitatea evacuarii preventive a populatiei si a cerut prefectilor si primarilor sa pregateasca spatii adecvate de gazduire temporara a eventualilor sinistrati.

“In conditiile noilor atentionari meteo, exista posibilitatea ca – in localitatile din sudul tarii, unde va continua sa ploua – sa luam masuri de evacuare preventiva a populatiei. De aceea, cer prefectilor ca, impreuna cu primarii, sa aiba pregatite variantele de cazare temporara a populatiei”, a solicitat ministrul GABRIEL OPREA.

Acesta a cerut totodata ca in judetele din Oltenia si Muntenia, unde exista riscul ca inundatiile sa afecteze drumurile comunale si judetene, sa fie pusa la dispozitia inspectoratelor de urgenta situatia persoanelor care necesita asistenta medicala permenanta.

Oprea a dat totodata asigurari ca va fi monitorizat modul in care firmele isi indeplinesc obligatiile de deszapezire in judetele din Moldova, unde se vor inregistra ninsori, si a precizat ca firmele vor fi sanctionate in cazul inregistrarii de deficiente.

Ministrul a precizat ca efectele inudatiilor din ultimele trei zile s-au facut simtite in 26 de localitati din noua judete, dar nu au fost afectate obiective social-economice.

Au fost inundate, insa, patru locuinte in judetele Arges, Calarasi si Dambovita, iar 15 fantani au fost afectate in Tataresti de Jos, Teleorman. Inundatiile au afectat, de asemenea, 300 de curti, gradini si anexe gospodaresti, precum si 1.493 hectare de teren arabil si 435 hectare de paduri, fiind afectata circulatia pe 5 drumuri judetene si 4 drumuri comunale.

Oprea a mai aratat ca, din cauza inundatiilor, eforturile pentru gasirea copilului cazut vineri in raul Dambovnic sunt ingreunate.

Potrivit ministrului, pentru indepartarea apei din gospodarii au intervenit in ultimele trei zile peste 46.800 de pompieri si politisti, care au actionat cu peste 6.000 mijloace de interventie.

UPDATE 15.41: Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), ION SANDU, a aratat in cadrul comandamentului de iarna de luni de la Guvern ca soarele nu a mai aparut in Bucuresti de 28 zile.

“Incepand cu miercuri dupa-amiaza-joi, sunt sperante sa apara si soarele. Avem 28 de zile de cand nu a aparut soarele la Bucuresti”, a spus Sandu.

Potrivit acestuia, cantitatile de precipitatii pot atinge in urmatoarele 36 ore, pana miercuri la pranz, 50 litri/metru patrat in sudul tarii, cu un posibil strat de zapada de 15-20 centimetri si vant intensificat la 50-60 kilometri/ora, dar sunt sperante ca de joi sa apara soarele, a anuntat conducerea ANM.

Sandu a anuntat totodata ca, incepand de joi si pana in intervalul 16-20 decembrie, vor mai fi inregistrate precipitatii mai mult in vestul tarii, sub forma de ninsori slabe.

Comandamentul se va desfasura in contextul in care meteorologii au emis o avertizare COD GALBEN de ploi, ninsori, polei si vant puternic.

Citeste si: COD GALBEN de PLOI, NINSOARE si POLEI in toata tara. AVERTIZARE VALABILA pana MIERCURI

Avertizarea este valabila de luni noapte pana miercuri dimineata, precipitatiile urmand sa se extinda dinspre sud si sa cuprinda majoritatea zonelor tarii.

Citeste si: COD PORTOCALIU de INUNDATII pentru judetele Dambovita si Giurgiu

Sursa foto: gov.ro