COMANDAMENT NATO IN ROMANIA. Rasmussen: NATO a aprobat o prezenta continua aeriana, terestra si navala in est

Romania devine centru operativ al NATO. Romania va fi gazda unei baze militare permanente, potrivit deciziei luate in cadrul Summitului NATO din Tara Galilor. Conform acestei decizii, Romania va deveni centru militar operativ al NATO.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a precizat, vineri, ca va fi creata o forta rapida a NATO care va isi mentine prezenta in estul Europei, unde va fi amplasat si un comandament. Totodata, NATO a aprobat un plan de contingenta pentru Romania.

Baza NATO din Romania va fi unul dintre centrele de coordonare ale actiunilor NATO, in contextul conflictului din Ucraina.

Noua forta va avea o capacitate de dislocare a trupelor oriunde in lume in 2 – 5 zile, iar Marea Britanie va contribui cu un personal format din 3.500 de oameni.

De precizat ca oficiali de rang inalt au declarat pentru Europa FM ca Alianta Nord Atlantica a aprobat planul de rezerva pentru Romania, insa documentul nu va fi facut public. 

Mondo News iti recomanda si: Distrugatorul american USS ROSS a sosit in Portul Constanta pentru a participa la un exercitiu militar

In februarie anul trecut Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a discutat despre elaborarea unui plan de rezerva, insa de atunci CSAT nu a mai facut publice informatii pe aceasta tema. Planul de contingenta contine actiunile concrete pe care un stat le intreprinde in cazul in care intra in razboi.

Rasmussen: NATO va avea o forta rapida de interventie de cateva mii de militari

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ca NATO a aprobat mentinerea unei prezente continue aeriene, terestre si navale in partea estica a Aliantei, unde va exista un comandament special. Rasmussen, a anuntat crearea unei forte rapide de interventie a NATO, formata din mii de militari care pot interveni in cateva zile in orice zona, “pentru a sustine aliatii”.

Rasmussen a anuntat ca NATO a aprobat, la summit-ul din tara Galilor, un plan de raspuns rapid pentru a intari apararea colectiva a Aliantei si pentru a demonstra solidaritatea si determinarea aliatilor.

Secretarul general al NATO a mentionat ca in prezent mediul de securitate este foarte impredictibil – Rusia ataca Ucraina, in Orientul Mijlociu se manifesta violenta extrema, iar instabilitatea din Nordul Africii este in crestere.

”In aceste vremuri tulburi, NATO trebuie sa fie pregatita pentru a-si apara aliatii, pe toate tipurile de amenintari”, a continuat Rasmussen.

”Am facut deja pasi imediati pentru a mari apararea noastra. Astazi, am decis ca vom mentine o prezenta continua si activitati in aer, pe teren si pe mare, in partea estica a Aliantei, prin rotatie”, a anuntat Rassmusen.

Citeste si: SUMMIT-ul NATO din Tara Galilor este cel mai OSTIL fata de RUSIA din ultimele doua decenii

Cream o forta rapida de interventie de cateva mii de militari pentru a sustine aliatii

Potrivit lui Rassmusen, decizia de vineri din cadrul Summit-ului NATO reprezinta un mesaj, si anume ca NATO isi protejeaza toti aliatii, in orice moment.

De asemenea, potrivit Secretarului general al NATO, acesta reprezinta un mesaj si catre cei care ataca orice tara membra a Aliantei: “Daca va ganditi sa atacati un singur membru, veti suporta riposta intregii Aliante”.

El a mai spus ca in contextul in care Rusia ataca Ucraina, NATO trebuie sa fie pregatita pentru a lua masurile pentru a proteja aliatii.

Rasmussen a mai afirmat ca deja exista o forta de raspuns a NATO, o forta multinationala, care cuprinde atat trupe terestre, maritime si aeriene, care poate fi desfasurata oriunde in lume, pentru “aparare colectiva” sau pentru managementul crizelor.

“Astazi, am decis sa cream ceea ce eu as numi «un varf de lance», in cadrul fortei noastre de reactie”, a mai mentionat Anders Fogh Rasmussen, precizand ca aceasta forta va cuprinde cateva mii de trupe terestre, care sunt pregatite, in orice moment, sa fie desfasurate, in aer, pe mare sau terestru.

CITESTE SI: SUA pregatesc NOI SANCTIUNI economice impotriva Rusiei 

Declaratiile lui Rasmoussen:

Am decis un plan de raspuns rapid pentru a intari apararea colectiva a NATO. Rusia ataca Ucraina, violenta extremista in Orientul Mijlocul si instabilitatea din Africa este in crestere.

NATO trebuie sa ia masurile necesare pentru a-si apara aliatii.

Vom mentine o prezenta continua atat aerian cat si terestru cat si pe mare in partea estica a Aliantei. Aceasta forta poate fi trimisa oriunde in lume.

Vom avea un comandament special in partea estica a flancului nostru.

Lansam o initiativa pentru aparare care va demonstra angajamentul nostru pentru tarile partenere.

Romania este printre tarile interesate de a avea comandament NATO.

Deciziile pe care le-am luat astazi transmit un mesaj foarte clar Rusiei, acela ca suntem foarte hotarati sa facem toti pasii necesari pentru a ne proteja aliatii.