Comandament pentru INUNDATII: PLOILE se opresc, vine CANICULA! – UPDATE

VICTOR PONTA a cerut, in cadrul COMANDAMENTULUI DE URGENTA organizat joi seara la Guvern, vigilenta maxima din partea autoritatilor locale din zonele grav AFECTATE de INUNDATII. CODUL ROSU se mentine, in anumite zone, pana joi seara si chiar pana vineri dimineata!

“Stiu foarte bine judetele afectate, Gorjul , Valcea, Arges. Le multumesc tuturor de la ISU, jandarmi, politisti, autoritati locale. S-a lucrat si azi noapte , se lucreaza si la aceasta ora.

Imi pare rau ca nu am reusit sa salvam toate vietile. Sa dea Dumnezeu sa ii gasim si pe cei patru disparuti. Stiu cate mii de oameni au fost salvati si asta e cel mai important.

 Apoi, sa incercam sa le salvam bunurile. E greu sa ii convingi, pentru ca fiecare vrea sa isi protejeze agoniseala.

 Fac un apel catre toti cei care pot fi afectati sa inteleaga ca viata lor e mai importanta decat ce au in curte.

 Cei care nu au probleme, vreau sa se pregateasca sa nu fie luati prin surprindere!”, a declarat premierul in deschiderea COMANDAMENTULUI.

Seful Executivului anuntase cu o zi inainte si cati bani au fost alocati din rezerva bugetara pentru ajutorarea romanilor loviti de INUNDATII.

“Maine(n.r.- joi) in sedinta de Guvern, vom vedea care sunt primele urgente. Pentru Gorj, Valcea, Arges vom aloca cate 12 milioane lei pentru cheltuielile urgente. Sa aiba jandarmii benzina, sa se poata apela la firmele cu excavatoare…

 Rog presedintii de CJ, transmiteti la centru ca sa stim cum va trimitem rapid toate resursele financiare, ca sa nu fie sincope in actiuni”, preciza primul ministru in sedinta de miercuri.

ASTAZI, responsabilii cu cheltuirea eficienta a banilor au anuntat ca totul a mers conform planului.

Din pacate, URGIA nu se terminase joi, in zonele distruse de caderile de apa, meteorologii anuntand un nou COD ROSU de ploi.

“Din pacate, va continua sa ploua. ANM A EMIS O AVERTIZARE  DE COD PORTOCALIU pentru MEHEDINTI, CARAS SI DOLJ . Judetele din jurul lor vor fi in COD GALBEN. Codul portocaliu incepe maine dimineata pentru cele trei judete, si tine pana vineri seara”, anunta in cadrul teleconferintei de miercuri, Ion Sandu de la ANM.

De vineri, ploile vor fi , insa, inlocuite de CANICULA!!! Meteorologii nu vor mai emite avertizari pana in data de 5 august.