Comandamentul de actiune impotriva ghetii pe Dunare, activat de Ministerul Transporturilor

Comandamentul de actiune impotriva ghetii pe Dunare, care supravegheaza si coordoneaza actiunile de interventie pentru distrugerea ghetii pe sectorul Dunarii cuprins intre Bazias si Sulina, a fost activat de vineri, informeaza Ministerul Transporturilor (MT).

Comandamentul de actiune impotriva ghetii pe Dunare este organizat in grupe operative de lucru, in porturile Drobeta-Turnu Severin, Giurgiu, Calarasi, Braila, Galati, Tulcea si Sulina.

“Comandamentul a fost activat intrucat conditiile meteo din ultimele zile au dus la formarea unor sloiuri si poduri de gheata pe Dunare. In prezent, in Tulcea si in aval de Tulcea, curg gheturi. Navele care din cauza constructiei nu corespund navigatiei, in actualele conditii, trebuie adapostite sau urcate pe mal”, se arata intr-un comunicatul transmis Mondo News.

Citeste si: Sinistratii din satele inghitite de omat, la capatul puterilor, fara alimente si apa

In activitatea de interventie impotriva ghetii sunt folosite navele apartinand RA Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, institutiilor publice sau companiilor nationale aflate sub autoritatea ori in subordinea Ministerului Transporturilor, precum si alte nave ale companiilor de navigatie romanesti. Pe timpul actiunilor, navele participante sunt scutite de plata tarifelor de cheiaj, acvatoriu si a taxelor percepute de capitaniile de port. In prezent, potrivit MT, se organizeaza misiuni de patrulare in amonte si aval de Tulcea si pe Canalul Sulina.

Potrivit documentului transmis la redactie, in fruntea Comandamentului de actiune impotriva ghetii pe Dunare se afla conducerea Regiei Autonome Administratia Fluviala a Dunarii de Jos Galati, care colaboreaza permanent cu capitaniile de port din zonele afectate si informeaza Directia Navala din cadrul Ministerului Transporturilor asupra tuturor actiunilor intreprinse.

Informatii despre conditiile de navigatie si zonele in care au loc actiunile de interventie pot fi obtinute accesand http://cci.cfr.ro/mt/default.asp.

Pe de alta parte, Centrul InfoTrafic al Politiei Romane a informat ca, in prezent, nu sunt porturi maritime ori fluviale inchise.