Comandament de URGENTA: VINE IARNA! Atentie deosebita in zona Moldovei, de duminica va ninge si la Bucuresti

Vicepremierul Gabriel Oprea a atras atentia prefectilor si primarilor, la Comandamentul pentru Situatii de Urgenta reunit miercuri la MAI, ca in urmatoarele zile sa fie pregatiti pentru vremea rea care a fost anuntata de meteorologi pentru urmatoarele zile, respectiv de precipitatii insemnate cantitativ si ninsori, incepand de duminica fiind asteptate temperaturi negative”. Ministrul de Interne a atras atentia ca vremea rea va afecta in special zona Moldovei si le-a cerut autoritatilor de aici atentie deosebita.

“Vom creste capacitatea de interventie daca situatia o va impune, vom apela inclusiv la fortele MApN. Sa nu aud pe nimeni ca va spune ca ne-a luat iarna prin surprindere. Va cer sa respectati intocmai procedurile prevazute inclusiv pentru inundatiile care ar putea aparea in aceste zile. Fiecare pe competentele pe care le are. Urmeaza cateva zile dificile si e nevoie sa fim pregatiti pentru a proteja bunurile si viata oamenilor”, a mentionat Gabriel Oprea.

Citeste si: COD GALBEN de INUNDATII pentru rauri din cinci judete

“Am convocat videoconferinta cu prefectii ca urmare a atentionarilor de Cod Galben de ploi si ninsori, preconizate pentru mai multe judete ale tarii. Avertizarea este valabila in 26 de judete incepand din aceasta seara, ploi care se vor transforma in lapovita si ninsoare. O atentie deosebita vreau sa avem in Moldova unde incepand de maine intra in vigoare o atentionare hidrologica Cod Galben pe rauri din Iasi, Vaslui, Bacau Galati. Va cer sa va pregatiti resursele de interventie”, a declarat Gabriel Oprea.

Seful ANM, Ion Sandu, a tinut sa avertizeze ca vine iarna si a precizat ca incepand din aceasta noapte vor fi cantitati importante de precipitatii sub forma de ploaie, dar care joi dimineata se vor transforma in zapada, situatie care ar putea genera probleme mari in trafic. Incepand de duminica, vine iarna, urmand a se inregistra ninsori inclusiv in Bucuresti.

Citeste si: COD GALBEN de PLOI si NINSORI in sud-estul tarii. 21 de judete vor fi afectate

“In aceasta noapte vor fi cantitati importante de precipitati sub forma de ploaie in est, iar de maine dimineata pana dupa-amiaza o parte din ploi se transforma in zapada in zonele de munte si deal. Daca toata cantitatea de precipitatii s-ar transforma in zapada, ar fi probleme mari in trafic. Nu ne asteptam la asta, dar in zonele de munte va fi zapada. Dupa aceasta perioada, incepand de duminica temperaturile noaptea sunt negative, iar cantitatile de precipitatii pot fi sub forma de zapada inclusiv in Bucuresti. Vine iarna!  Sunt temperaturi negative, dar pana la a doua jumatate din decembrie nu vor fi temperaturi de minus 10 grade. Sper sa fie o iarna normala, in sensul sa vina intai zapada apoi temperaturile foarte mici”, a precizat Ion Sandu.

Totodata, in cadrul videoconferintei s-a precizat ca deja s-a intrat in stare de alerta pe bazinul hidrografic Prut.