COMANESCU, la implinirea a 60 de ani de la aderarea la ONU: Diplomatia multilaterala – o prioritate a politicii externe a Romaniei

Ministrul Afacerilor Interne, LAZAR COMANESCU a transmis un mesaj cu ocazia implinirii a 60 de ani de aderarea Romaniei la Organizatia Natiunilor Unite, se arata intr-un comunicat al MAE.

Astfel, in urma cu sase decenii, la 14 decembrie 1955, a fost adoptata Rezolutia 995 a Adunarii Generale a ONU prin care Romania, alaturi de alte 15 state, a fost admisa ca membru al Organizatiei Natiunilor Unite. Romania a fost, in tot acest timp, un membru activ al Organizatiei, cu initiative si propuneri constructive de actiune in cele trei domenii majore de activitate: pacea si securitatea internationala, dezvoltarea si drepturile omului.

Cu acest prilej aniversar, ministrul LAZAR COMANESCU a transmis un mesaj.

“Diplomatia multilaterala a fost si va ramane o prioritate a politicii externe a Romaniei. Sistemul ONU va continua sa reprezinte spatiul in care Romania isi promoveaza interesele nationale, aducandu-si, in acelasi timp, contributia in domeniile pacii si securitatii internationale, dezvoltarii, drepturilor omului si in cel umanitar, la nivel mondial”, a spus ministrul de Externe, potrivit comunicatului.

El a transmis multumiri si felicitari diplomatilor care au lucrat cu daruire si profesionalism in minister si in misiunile permanente ale Romaniei din centrele diplomatiei ONU.

“Datorita lor, Romania a putut sa se afirme ca un membru activ al Organizatiei si sa aiba contributii semnificative la progresul acesteia. Exprim aceeasi gratitudine si pentru cei peste 200 de diplomati si experti romani care au avut o contributie importanta la activitatile sistemului ONU in calitate de functionari internationali”, a adaugat LAZAR COMANESCU.

In opinia sa, diplomatia romana “va continua sa fie la fel de activa si pe viitor pentru atingerea obiectivelor prioritare pentru Romania, in acest cadru multilateral”.

Ministrul considera ca accentul trebuie pus pe “contributii de substanta la dezbaterile legate de promovarea pacii, dezvoltarea sociala, aplicarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila, organizarea primei editii a Forumului democratiei, drepturilor omului si statului de drept si onorarea angajamentelor in ceea ce priveste contributiile la operatiunile ONU de mentinere a pacii”, se arata in comunicat.

In decursul celor 60 de ani de cand Romania este membru al ONU, tara noastra a fost aleasa de mai multe ori ca membru nepermanent al Consiliului de Securitate si ca membru al Consiliului Economic si Social si, respectiv, Consiliului Drepturilor Omului, organisme principale ale sistemului ONU.

Romania fost primul stat al grupului est-european care a detinut, in anul 1967, prin ministrul de Externe de la acea vreme, Corneliu Manescu, inalta functie de presedinte al Adunarii Generale a ONU.

Totodata, Bucurestiul a fost prima capitala a unui stat al grupului est-european care a gazduit, incepand cu anul 1970, o prezenta a ONU, prin Centrul ONU de Informare si, ulterior, prin Biroul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Dupa anul 1990, domeniile in care Romania a avut contributii s-au diversificat: participare la operatiuni de mentinere a pacii sub egida ONU, valorificarea sprijinului ONU pentru procesul de tranzitie democratica, initiative in domeniile drepturilor omului, statului de drept, proceselor democratice, initierea de proiecte finantate din asistenta oficiala pentru dezvoltare, contributii de natura conceptuala privind cooperarea dintre ONU si organizatiile regionale in domeniul pacii si securitatii internationale, precizeaza MAE.

Sursa foto: revista22