COMANESCU: Romania sprijina construirea unui climat de securitate si stabilitate in zona araba

Ministrul Afacerilor Externe, LAZAR COMANESCU, a reiterat, joi, sprijinul Romanei pentru edificarea unui climat de securitate si stabilitate in zona araba, dar si pentru identificarea unor solutii politice la crizele din regiunea respectiva, pledand totodata pentru coordonarea eforturilor in vederea combaterii flagelului terorismului, informeaza un comunicat al MAE, informeaza Realitatea.

Potrivit sursei citate, COMANESCU a avut, joi, o intrevedere cu grupul sefilor de misiune din statele arabe acreditati la Bucuresti — Algeria, Arabia Saudita, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Palestina, Qatar, Tunisia, scrie Agerpres.

“Reuniunea a prilejuit un schimb util de opinii asupra modalitatilor concrete de diversificare a cooperarii Romaniei si Uniunii Europene cu statele arabe, precum si asupra temelor de actualitate, cu accent pe situatia de securitate din Orientul Mijlociu si nordul Africii. Partile au reliefat dorinta comuna de a consolida dialogul politic si cooperarea sectoriala, in contextul noilor evolutii care modeleaza scena politica internationala”, precizeaza MAE.

In cadrul intrevederii, adauga sursa citata, seful diplomatiei romane a subliniat importanta dialogului, atat la nivelul ministerelor afacerilor externe si al altor ministere, cat si intre comunitatile de afaceri, precum si intre reprezentantii societatii civile.

“COMANESCU s-a referit la necesitatea imprimarii unui caracter pragmatic relatiilor bilaterale, cu accent pe dezvoltarea cooperarii economice. O importanta speciala a fost acordata schimburilor inter-umane si cooperarii in plan academic, ca mijloace pentru o mai buna cunoastere reciproca si pentru construirea unui climat de cooperare deschis, bazat pe dialog si respect mutual. Ministrul roman al afacerilor externe a evidentiat utilitatea unui schimb de vederi aprofundat in domeniul proceselor democratice, accentuand relevanta respectarii particularitatilor statelor din regiune”, se arata in comunicat.

Potrivit MAE, ambasadorul statului Qatar, in calitate de decan al grupului arab, a accentuat legaturile istorice si culturale intre Romania si statele arabe, precum si interesul grupului pentru extinderea cooperarii cu Romania si Uniunea Europeana in domeniile economic, stiintific si al turismului.

“Pe parcursul convorbirilor, interlocutorii au mai abordat subiecte de interes major pe agenda internationala, inclusiv amenintarea terorista pe plan global, respectiv necesitatea unui raspuns coordonat la provocarile actuale la adresa pacii si prosperitatii mondiale”, se mai arata in comunicatul MAE.

Sursa foto: gandul