COMANESCU: Scutul de la Deveselu nu este un INSTRUMENT INDREPTAT IMPOTRIVA FEDERATIEI RUSE

Ministrul Afacerilor Externe, LAZAR COMANESCU, a declarat, joi, ca SISTEMUL DE APARARE ANTIRACHETA DE LA DEVESELU, care va deveni activ vineri, nu a fost conceput ca un INSTRUMENT INDREPTAT IMPOTRIVA FEDERATIEI RUSE, ci se doreste a fi un SCUT DE APARARE intr-o lume in care, din punct de vedere al securitatii, devin tot mai preocupanti actorii non-statali.

“Inca o data: constructia acestei facilitati de la Deveselu, foarte clar, nu este indreptata, nu a fost conceputa ca sa fie un INSTRUMENT INDREPTAT IMPOTRIVA FEDERATIEI RUSE. (Este un — n.r.) scut de aparare, dar intr-o lume in care constatam ca din perspectiva securitara tot mai preocupanti devin actori non-statali. Insist asupra acestui lucru. Apararea inclusiv anti-racheta dobandeste alta dimensiune si alta importanta”, a precizat ministrul, intr-un interviu pentru DC News.

In contextul in care, miercuri, au aparut in presa o serie de declaratii ale generalului-colonel Serghei Karakaiev, seful Fortelor de rachete strategice, referitoare la sistemele anti-racheta ale NATO, ministrul Lazar Comanescu a atras atentia asupra unei afirmatii mai vechi a presedintelui Dumei de Stat.

CITESTE SI: RUSIA SUSTINE CA POATE TRECE DE SCUTUL ANTIRACHETA AMERICAN

“V-ati referit la faptul ca si ieri cineva nu stiu ce a declarat. Dar, eu as spune ceva care am impresia ca a trecut mai putin observat. Va amintiti ca nu demult a fost aici presedintele Dumei. (…) Eu cel putin am retinut ceva care mi se pare foarte interesant. intrebat fiind despre Deveselu, a spus: “este o decizie a autoritatilor romane pe care noi o respectam”. Nu s-a retinut acest lucru. Mie mi se pare ca al treilea om in stat in Federatia Rusa facand o asemenea afirmatie e un lucru care nu poate sa fie ignorat”, a precizat ministrul.

El a subliniat ca sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu reprezinta o noua confirmare a substantei deosebite a Parteneriatului Strategic romano-american.

“Este, pe de alta parte, o confirmare a determinarii Romaniei de a contribui la consolidarea si pe aceasta cale la securitatea si stabilitatea in zona. Sa nu uitam ca aceasta facilitate va deveni parte integranta a sistemului anti-racheta al NATO”, a afirmat Comanescu.

Intrebat daca in acest moment Romania se afla intr-un pericol de razboi, el a respins o astfel de varianta. “Nu putem sa vorbim, dupa parerea mea, despre un asemenea pericol. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne preocupe — si facem acest lucru — intreprinderea oricaror actiuni si luarea oricaror masuri care sa contribuie la stabilitate si securitate in zona noastra”, a punctat ministrul Comanescu.

Sursa foto: antena3