Comisar european: Implementarea proiectelor europene a fost lenta in Romania, dar cred ca va recupera

Implementarea proiectelor europene a fost lenta in Romania, a declarat, marti, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, László Andor, care si-a exprimat speranta ca Bucurestiul va continua sa recupereze timpul pierdut.

“Romania a fost tara care s-a confruntat cu cea mai mare provocare in ceea ce priveste implementarea lenta (a proiectelor finantate din fonduri europene). Serviciile mele de la DG Employment, lucru valabil si pentru Johannes Hahn la Politica Regionala, au facut eforturi mari astfel incat capacitatea administrativa sa se imbunatateasca in Romania. In urma cu un an a fost facuta o reorganizare completa de catre noul ministru din Romania (ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici) si a avut loc o accelerare (a implementarii proiectelor europene)”, a precizat László Andor, in cadrul unei conferinte la Bruxelles.

Andor a mai precizat ca, “atat in Romania, cat si in Bulgaria, problemele au aparut in trecut si ca urmare a schimbarilor prea frecvente de personal” specializat in fonduri europene.

“Am corectat toate aceste chestiuni si, la fel ca si in Bulgaria recent, cred ca Romania va continua sa recupereze timpul pierdut”, a mai spus comisarul pentru ocuparea fortei de munca.

In perioada 2007-2013, Romania s-a clasat pe ultimul loc in ceea ce priveste absorbtia fondurilor structurale si de coeziune. Din cele 19,21 miliarde de euro alocate in exercitiul bugetar 2007-2013, Bucurestiul a absorbit 33,47%, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Fondurilor Europene.
Referitor la discutiile aprinse privind muncitorii romani si bulgari, oficialul european a subliniat ca acestea se vor calma.

“Sper foarte mult ca, dupa cateva saptamani, cand oamenii vor vedea ca nu va fi un aflux de muncitori romani si bulgari in tarile membre UE care au deschis recent piata muncii pentru cetatenii din cele doua tari aceste discutii se vor calma. Totusi unele chestiuni sunt adevarate, in sensul ca persoane din tari cu venit mai mic vor migra catre tari cu un venit mai mare”, a declarat László Andor.

Acesta a mai spus ca in ultimul timp a crescut migratia din regiunile periferice ale zonei euro afectata in continuare de criza si nu din Romania si Bulgaria.
in exercitiul financiar 2014-2020, tarile UE au la dispozitie peste 70 miliarde investitii in capitalul uman prin Fondul Social European (FSE). Sase miliarde de euro sunt destinate tinerilor, iar 3,5 miliarde de euro pentru persoanele afectate puternic de saracie, a reamintit comisarul european.