COMISAR UE: Romania nu a transpus in totalitate Directiva pentru drepturile consumatorilor

NEVEN MIMICA (foto), comisarul european pentru protectia consumatorilor, a declarat, vineri, ca CE va analiza TRANSPUNEREA de catre ROMANIA a Directivei privind drepturile consumatorilor printr-o ORDONANTA de URGENTA, exprimandu-si speranta ca nu se va ajunge la o actiune in fata CJUE.

“E important ca toata LEGISLATIA sa fie transpusa si aplicata in toate statele membre. Referitor la aceasta noua DIRECTIVA privind drepturile CONSUMATORILOR, Romania este printre cele 17 tari care nu au transpus in totalitate DIRECTIVA in legislatia nationala. Deci nu e o problema doar pentru Romania”, a declarat comisarul european NEVEN MIMICA, intrebat de ce Bucurestiul a intarziat cu cinci luni transpunerea acestei noi legislatii.

MIMICA a mai precizat ca dupa 13 iunie, cand DIRECTIVA intra in vigoare pe intreg teritoriul UE, Comisia va analiza procesul de transpunere in statele membre. “Vom evalua daca aceasta ordonanta adoptata in Romania reprezinta intr-adevar transpunerea in totalitate sau daca va fi nevoie de un intreg proces legislativ. Vom face aceeasi analiza si pentru celelalte state membre. Sper ca nu vom fi obligati in cadrul CE sa declansam pasii urmatori din procedura de INFRINGEMENT, ceea ce inseamna ca statul sa fie chemat in fata CJUE. Sper ca acest pas va putea fi evitat prin cooperare, prin proceduri rapide legislative in toate statele membre care inca mai au ceva de facut pentru transpunerea acestei DIRECTIVE”, a mai spus comisarul pentru protectia consumatorilor.

Citeste si: CE transmite un AVERTISMENT DUR: Opt recomandari punctuale pentru ROMANIA

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Guvernul a adoptat, joi, ORDONANTA de URGENTA privind drepturile consumatorilor. “Actul normativ transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2011/83/UE si vizeaza orice contract incheiat intre un profesionist si un consumator – persoana fizica si reglementeaza informatiile ce trebuie oferite consumatorilor in stadiul precontractual, atat in cazul contractelor negociate in afara spatiilor comerciale si al contractelor la distanta, cat si in cazul altor contracte decat cele mentionate”, se arata in comunicat.

TRANSPUNEREA acestei DIRECTIVE ar fi trebuit sa aiba loc pana la sfarsitul anului trecut. Urmare a intarzierii, COMISIA EUROPEANA a declansat o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor care privesc comunicarea masurilor de transpunere a directivelor UE. Actiunea se afla in faza precontencioasa.

Citeste si: PARCHETUL EUROPEAN, sprijinit de Guvern. Zgonea a dat aviz negativ la CE 

In perioada 5-6 iunie, comisarul NEVEN MIMICA viziteaza Romania in cadrul unei serii de misiuni dedicate consumatorilor in statele membre in care exista un potential ridicat de consolidare a culturii consumatorilor. Romania este cea de a doua tara vizitata de comisar, dupa Grecia, unde acesta s-a deplasat la inceputul anului.

Sursa foto: jutarnji.hr