Comisariatul de Control Integral se va ocupa de combaterea braconajului piscicol si cinegetic in Delta Dunarii

Comisariatul de Control Integral se va ocupa de combaterea braconajului piscicol si cinegetic in Delta Dunarii

Combaterea braconajului piscicol si cinegetic in Delta Dunarii, de care se ocupa in prezent sapte institutii cu atributii de control, se va face de Comisariatul de Control Integrat, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta (OUG), pus in dezbatere publica de Ministerul Mediului.

Proiectul de OUG vizeaza modificarea si completarea Legii nr.82/ 1993 privind constituirea Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii”, precum si modificarea si completarea altor acte normative.

In acest moment, prin Hotararea Guvernului nr. 1217/2012, este aprobata structura organizatorica a Administratiei Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” (ARBDD) care cuprinde si Directia Comisariatul de Control Integrat “Delta Dunarii”, avand ca scop principal combaterea braconajului piscicol si cinegetic din perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

Comisariatul de Control Integrat “Delta Dunarii” coordoneaza din punct de vedere programatic si functional, toate organismele de control ce se afla in subordinea/structura/coordonarea sau sub alte autoritati ale administratiei publice centrale ori deconcentrate ale acestora in cazul savarsirii contraventiilor prevazute de art.12 din Legea nr.82/1993 si colaboreaza cu structurile Ministerului Administratiei si Internelor. Actualmente pentru combaterea braconajului piscicol si cinegetic in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sunt 7 (sapte) institutii cu atributii de control si constatare.

CITESTE SI: Apicultorii romani solicita REDUCEREA TVA la miere. La cat a ajuns evaziunea fiscala in sector

Prin proiectul de act normativ se urmareste crearea unui organism unic de control in vederea combaterii braconajului piscicol si cinegetic pentru evitarea situatiilor de suprapunere de atributii si control in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, se mai spune in nota de fundamentare.

Potrivit proiectului de OUG, in cadrul ARBDD functioneaza Comisariatul de Control Integrat “Delta Dunarii”, care realizeaza supravegherea intregului perimetru al rezervatiei, avand atributii in aplicarea politicii Guvernului in materia prevenirii, constatarii si sanctionarii incalcarii prevederilor legale privind protectia mediului, a fondului cinegetic si a resursei piscicole. Conducerea Comisariatului de Control Integrat “Delta Dunarii” va fi asigurata de un comisar sef, avand in subordine, comisari, inspectori ecologi si agenti ecologi.”

Constatarea si sanctionarea contraventiilor savarsite in perimetrul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, prevazute in mai multe acte normative, se realizeaza de personalul Comisariatului de Control Integrat “Delta Dunarii”, se mai spune in proiect.

Personalul, bugetul si patrimoniul aferent activitatilor de combaterea braconajului in perimetrul Rezervatie Biosferei “Delta Dunarii”, din cadrul Serviciului Controlul Rezervatiei Biosferei “Delta Dunarii” Tulcea al Garzii Nationale de Mediu, vor fi preluate prin transfer de catre ARBDD, pe baza de protocol in 30 de zile de la publicarea ordonantei de urgenta a Guvernului.

Ministerul Mediului, prin Garda Nationala de Mediu – Comisariatul General, va verifica activitatile de reglementare si control desfasurata de ARBDD si aplica sanctiunile corespunzatoare conform prevederilor legale in vigoare, mai prevede proiectul de act normativ.