Noua Comisie Europeana a depus juramantul. VIDEO cu juramantul depus de comisarul Corina Cretu

Noua Comisie Europeana a depus juramantul. VIDEO cu juramantul depus de comisarul Corina Cretu

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si cei 27 de membri ai echipei sale au depus, miercuri, juramantul in fata Curtii Europene de Justitie, care are sediul la Luxemburg. Si comisarul pentru Politica Regionala, Corina Cretu, a depus juramantul si a postat pe retelele de socializare angajamentul pe care si l-a luat in fata Europei. 

Prin acest juramant, comisarii europeni se angajeaza sa respecte toate tratatele Uniunii Europene, sa fie independenti fata de guvernele nationale si sa urmareasca doar interesul blocului comunitar.

Corina Cretu, comisar pentru dezvoltare regionala, a postat pe conturile de Facebook si Twitter juramantul pe care l-a depus.

Comisia Juncker si-a inceput la 1 noiembrie mandatul de cinci ani si a avut deja de trecut un test important: motiunea de cenzura din Parlamentul European. Comisia a supravietuit acestui vot, dar scandalul LuxLeaks, care a dus la aceasta motiune, inca nu s-a stins si Jean-Claude Juncker este in centrul atentiei. in ajunul juramantului au aparut noi dezvaluiri despre avantajele fiscale pe care Luxemburgul le-a oferit pentru sute de companii multinationale in perioada 2002-2010, cand Juncker era prim-ministru. in ultimele documente aparute pe Internet apar numele unor companii mari, precum Skype, Walt Disney si Invista, cu care Marele Ducat ar fi incheiat acorduri fiscale pentru a le reduce impozitele.

Potrivit economistilor, aceasta practica ar fi pagubit unele statele europene cu miliarde de euro. in total, guvernul din Luxemburg ar fi avut intelegeri secrete cu 350 de companii multinationale.

Jean-Claude Juncker a negat ca ar fi luat vreo masura care sa faciliteze crearea unui sistem de evaziune fiscala in Uniunea Europeana.

Din echipa comisarului european Corina Cretu fac parte trei romani: Ioana Rus, nepoata ministrului Ioan Rus, Dragos Bucurenci si Gabriel Onaca, fost secretar de stat in MFE, precum si specialisti din tarile est-europene.

Pe membrii echipei sale, Corina Cretu sustine ca i-a ales “pentru competentele lor profesionale” dar si “pentru calitatile lor umane”. ”Avem o sarcina uriasa in fata si am incredere ca, impreuna cu aceasta echipa, vom reusi sa readucem cresterea economica si sa le oferim o viata mai buna oamenilor din regiunile cele mai putin dezvoltate ale Europei”, spunea, recent, Corina Cretu.

Printre membrii Cabinetului se numara si Jan Mikolaj Dzieciolowski. Nascut la Buenos Aires, Argentina, dar de origine poloneza, el a fost expert al negociatorului-sef al Poloniei pentru aderarea la UE. Lucreaza in Comisia Europeana in 2005. Echipa este completata de cehul Tomáš Nejdl, expert in politici de coeziune, si de francezul Mathieu Fichter, conducatorul echipei care se ocupa de crestere durabila in cadrul Centrului de Competenta pentru Dezvoltare Inteligenta si Durabila al Directiei Generale Politica Regionala si Urbana (DG Regio).