Comisarul european pentru Extindere, ATAC DUR la adresa Romaniei

Admiterea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana a pus sub semnul intrebarii credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atat statele membre cat si cele candidate devenind nemulţumite de ritmul lent al procesului integrarii, afirma Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere.

Intrebat, intr-un interviu acordat Euractiv Cehia, ce schimbari au avut loc in domeniul procesului de extindere in ultimii cinci ani, Stefan Fule a raspuns acestea au fost numeroase. “Multe lucruri. Atat statele membre, cat si cele candidate simt o oboseala in legatura cu ritmul lent al procesului de extindere. In primul rand, ultima extindere, cu Romania si Bulgaria, a ridicat o serie de semne de intrebare in legatura cu credibilitatea intregului proces. Pentru ca a fost prima data cand UE a decis sa introduca un mecanism special de cooperare si verificare in cazul unor state membre. Cea mai mare provocare a fost restabilirea credibilitaţii pierdute privind procesul de extindere. Suntem nevoiţi sa extindem si sa inasprim standardele. Statele candidate trebuie sa demonstreze ca legislaţia adoptata este funcţionala”, a spus Fule.

Citeste si: Basescu, inainte de a pleca la Consiliul European: Voi ridica din nou problema intrarii Romaniei in Schengen

“Inainte ca eu sa incep sa lucrez pentru Comisia Europeana, statele membre aveau la dispoziţie doar cateva instrumente de a influenţa sau chiar a bloca extinderea. Acum au peste 100 de posibilitaţi de a face acest lucru. Noi nu vrem sa incetinim procesul de extindere. Dar orice stat membru are acum mai multe posibilitaţi de a monitoriza calitatea buna a nivelului de pregatire a statelor membre”, a adaugat comisarul european pentru Extindere.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: Romania indeplineste 4 dintre cele 5 criterii de ADERARE in zona euro

“Un alt pas inainte este integrarea economica a statelor candidate. (…) Ne concentram pe cresterea economica si pe crearea de locuri de munca abia dupa ce un stat era deja membru al UE. Acum ne implicam pentru a ajuta statele sa aplice reforme structurale, pentru a le aduce mai aproape de UE la inceputul procesului. Extinderea nu consta in bifarea unor criterii pe hartie. Este un proces de schimbari si transformari reale”, precizeaza comisarul UE.

Sursa foto: postmedya.com