COMISIA de COD ELECTORAL a avizat FAVORABIL proiectul LEGII ALEGERILOR PARLAMENTARE

Comisia pentru elaborarea modificarilor legilor electorale a dat marti raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind alegerile parlamentare.

Raportul a fost adoptat cu unanimitate de voturi (15) si urmeaza sa fie inaintat spre dezbatere si aprobare in sedinta de miercuri a Camerei Deputatilor, care este for decizional pe acest proiect de lege.

Amendamentele admise sunt de ordin tehnic.

Unul dintre acestea se refera la indreptarea unei erori materiale si anume eliminarea din corpul legii a termenului “generale” din expresia “alegeri parlamentare generale” si mentionarea doar a expresiei “alegeri parlamentare”.

Senatul a adoptat la inceputul lunii iunie propunerea legislativa privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor si pentru functionarea Autoritatii Electorale Permanente (AEP), initiata de mai multi parlamentari PSD, UNPR, PC, PNL, UDMR si minoritati.

Propunerea de lege stipuleaza ca senatorii si deputatii se aleg prin scrutin de lista, potrivit principiului repartizarii proportionale, norma de reprezentare pentru alegerea Senatului fiind un senator la 168.000 de locuitori, iar in cazul Camerei Deputatilor — un deputat la 73.000 de locuitori.

De asemenea, initiativa legislativa prevede ca pragul electoral reprezinta numarul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentara care este calculat dupa cum urmeaza: 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national sau 20% din voturile valabil exprimate in cel putin patru circumscriptii electorale pentru toti competitorii electorali; in cazul aliantelor politice si aliantelor electorale, la pragul de 5% se adauga, pentru al doilea membru al aliantei, 3% din voturile valabil exprimate pe intreaga tara si, pentru fiecare membru al aliantei, incepând cu al treilea, câte un singur procent din voturile valabil exprimate in toate circumscriptiile electorale, fara a se putea depasi 10% din aceste voturi.

“Organizatiile cetatenilor apartinând unei minoritati nationale, legal constituite, care nu au obtinut in alegeri cel putin un mandat de senator sau deputat au dreptul, potrivit art. 62 din Constitutie, la un mandat de deputat, daca au obtinut, pe intreaga tara, un numar de voturi egal cu cel putin 5% din numarul mediu de voturi valabil exprimate pe tara pentru alegerea unui deputat”, se mai arata in textul initiativei legislative.

In lege se defineste si termenul de “frauda electorala” in sensul ca aceasta este reprezentata de “orice fapta care are loc inaintea, in timpul sau dupa incheierea votarii ori in timpul numararii voturilor si incheierii proceselor verbale si care are ca rezultat denaturarea vointei alegatorilor si crearea de avantaje concretizate prin mandate in plus pentru un competitor electoral”.

Sursa foto www.agerpres.ro