Comisia de Cod Electoral: Alegeri parlamentare pe liste/Un partid se poate infiinta cu trei membri

Comisia parlamentara pentru modificarea legii electorale a votat, marti, in unanimitate revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare, dar si infiintarea unui partid cu trei membri, transmite Agerpres.

Presedintele Comisiei, Valeriu Zgonea, a explicat de ce sustine votul pe lista. “Eu am mandat de la PSD sa sustin votul pe lista”, a spus Zgonea.

Votul pe lista a fost sustinut si de PNL, prin vocea vicepresedintelui Comisiei, Mihai Voicu, cu corecturile tehnice necesare care urmeaza sa fie discutate si cu amendamentul de a pastra cirscumscriptia electorala 43 pentru romanii din strainatate – patru deputati si doi senatori, care nu exista in sistemul de vot din 2004, va fi pastrata. Propunerea a fost acceptata.

Citeste si: COMISIA DE COD ELECTORAL: PRIMARII, ALESI INTR-UN SINGUR TUR, CONSILIERII PE LISTE

Senatorul liberal Puiu Hasotti a precizat ca votul pe lista a fost convenit unanim de membrii subcomisiei de resort, sub forma unui proiect care sa sufere niste amendamente.

In privinta infiitarii unui partid, parlamentarii au eliminat criteriul teritorial existent in prezent in legea partidelor politice, optand pentru posibilitatea ca un partid sa poata fi infiintat doar de trei persoane.