Comisia de Industrii a adoptat unele amendamente privind impozitul pe venitul din liberalizarea pretului la gaze

Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor a adoptat, in sedinta de marti, in unanimitate o serie de amendamente privind impozitul suplimentar platit de producatorii de gaz pe venitul suplimentar obtinut din liberalizarea pretului la gaze naturale.

Astfel, au fost eliminate din formula de calcul toate deducerile acordate pana acum producatorilor, iar formula de calcul simplificata arata ca impozitul datorat statului este de 60% din venitul suplimentar, fara nicio deducere. Termenul de aplicare al acestei formule de calcul este din luna urmatoare publicarii in Monitorul Oficial si pana in 2021, cand se va incheia procesul de liberalizare a gazelor.

Impactul bugetar pozitiv este ordinul sutelor de milioane de lei anual si va fi calculat de reprezentantii Ministerului Finantelor in perioada urmatoare.

Mondo News iti recomanda si: UN NOU GRAFIC DE LIBERALIZARE A PRETURILOR LA GAZE PENTRU PERIOADA 2015-2021 URMEAZA A FI ELABORAT DE GUVERN SI ANRE

Amintim ca Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare a preturilor la gaze, pentru perioada 1 iulie 2015- 1 iulie 2021, care va tine cont de trendul descrescator al evolutiei preturilor din regiune ale hidrocarburilor, precum si de perioada mai lunga de aliniere agreata cu institutiile financiare internationale.

Liberalizarea totala a pietei gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevazuta pentru 31 decembrie 2018. Recent, insa, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani si jumatate.