Comisia Europeana a aprobat PROIECTUL DE BUGET al UE pe 2015, care sprijina cresterea economica

Comisia Europeana a aprobat PROIECTUL DE BUGET al UE pentru 2015, care prevede o majorare cu 2,1 la suta a creditelor de angajament, estimate la 145,6 miliarde de euro, si cu 1,4 la suta a celor de plata, in suma de 142,1 miliarde de euro, au anuntat miercuri reprezentantii institutiei.

Potrivit sursei citate, cea mai mare parte a acestor angajamente vizeaza proiecte viitoare menite sa sporeasca puterea economica a Europei, in timp ce aproximativ 40 la suta din plati acopera proiectele finantate de UE in perioada financiara 2007-2013. De asemenea, Comisia Europeana propune o reducere suplimentara de unu la suta a personalului, a treia in trei ani.

Citeste si: Comisia Europeana a propus a treia RECTIFICARE a bugetului anual al UE pentru 2014

„Combinarea mostenirii din trecut cu incercarea de a sprijini Europa sa iasa din criza, si toate acestea cu resurse mai limitate”, a declarat Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru buget despre proiectul adoptat de Comisia Europeana. „PROIECTUL DE BUGET pe 2015 reprezinta unu la suta din VNB-ul ansamblului statelor membre si reuseste sa tina seama de problemele importante actuale si viitoare, precum criza din Ucraina sau nevoia de a consolida securitatea energetica a UE prin reorientarea resurselor sale precare”, a mai spus Lewandowski.

Potrivit reprezentantilor Comisiei Europene, majorarea propusa, de 2,1 la suta in credite de angajament si de 1,4 la suta in credite de plata, este practic absorbita de rata estimata a inflatiei pentru 2015.

Creditele de angajament se axeaza pe noile programe (CFM 2014-2020) si aproape 60 la suta din suma propusa este destinata programelor de sprijinire a cercetarii si inovarii, a tineretului si intreprinderilor din Europa.

Citeste si: Comisia Europeana a prezentat o noua strategie in domeniul SECURITATII ENERGETICE

Cea mai mare parte a creditelor de plata este alocata domeniilor care stimuleaza cresterea economica si ocuparea fortei de munca (+29,5 la suta fata de 2014), cum ar fi cercetarea (Orizont 2020), retelele transeuropene de energie, transporturi si TIC (Mecanismul pentru interconectarea Europei) sau initiativa „Locuri de munca pentru tineri”.

Alte domenii in care se inregistreaza cresteri de plati sunt Fondul pentru azil, migratie si integrare (+140 la suta) si protejarea sanatatii europenilor si a consumatorilor europeni (+20 la suta).

Costurile de functionare ale UE raman stabile, la aproximativ 4,8 la suta din bugetul total, mai spun sursele citate. Majorarea (+1,6 la suta) este aproape de valoarea estimata a ratei inflatiei, prin urmare, bugetul nu creste in termeni reali. Proiectul de buget include, de asemenea, a treia reducere de unu la suta a personalului in trei ani. In cele din urma, Comisia Europeana a redus cererile in materie de cheltuieli si resurse umane ale altor institutii ale UE pentru a le alinia mai bine cu obiectivul de reducere a personalului cu cinci la suta in cinci ani si a aplicat reduceri ale altor cheltuieli administrative.

Dupa adoptarea de catre Comisia Euopeana a proiectului de buget pe 2015, Consiliul (statele membre) si mai apoi Parlamentul European isi vor adopta pozitia. Va urma o perioada de conciliere de 21 de zile pentru a se ajunge la un acord de compromis intre Consiliu si Parlament.