COMISIA EUROPEANA a clasat 21 de actiuni impotriva ROMANIEI

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anuntat, joi, ca Executivul de la Bruxelles a CLASAT 21 de actiuni impotriva ROMANIEI care aveau ca obiect aplicarea incorecta a DREPTULUI UE și neindeplinirea obligatiei de comunicare a masurilor nationale de transpunere a unor directive din domeniul mediului, sanatatii si protectiei consumatorilor.

“COMISIA EUROPEANA (CE) a adoptat astazi, 26 februarie, o decizie privind CLASAREA a 21 actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor declanșate impotriva ROMANIEI si a unui dosar EU Pilot. Decizia de clasare a venit ca urmare a masurilor de conformare adoptate de autoritatile romane”, precizeaza MAE intr-un comunicat remis joi presei.

CITESTE SI: MAE: ATENTIONARE DE CALATORIE pentru UCRAINA, ca urmare a cresterii INFRACTIONALITATII 

Trei actiuni au vizat transpunerea sau aplicarea incorecta a dreptului UE si au avut ca teme: obligatiile privind conditiile de acces la retelele pentru transportul gazelor naturale; impozitarea veniturilor de natura salariala; neacordarea beneficiului unui credit fiscal pentru un sediu permanent in Romania al unei societati din alt stat membru al UE sau al SEE pentru impozitul platit in strainatate asupra veniturilor obtinute si impozitate in Romania.

A fost inchis si un dosar EU Pilot (pre-infringement), arata MAE, pe tema imposibilitatii deducerii contributiilor sociale obligatorii platite intr-un alt stat membru.

Totodata, conform aceluiasi comunicat, COMISIA EUROPEANA (CE) a initiat sau continuat procedura in trei actiuni aflate in curs cu privire la existenta unor obstacole la comercializarea de statii de carburant GPL, incorecta punere in aplicare a Directivei 2001/80/CE privind limitarea emisiilor in atmosfera a anumitor poluanti provenind de la instalatii de ardere de dimensiuni mari si pentru necomunicarea masurilor nationale de transpunere a Directivei 2012/33/UE.

CITESTE SI: MAE: ATACURILE TERORISTE din Danemarca sunt INACCEPTABILE pe teritoriul UE

“In prezent, ROMANIA are in curs 53 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor, toate aflate in faza precontencioasa. Dintre acestea, 32 privesc transpunerea sau aplicarea incorecta a dreptului UE, iar 21 vizeaza necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor”, mai arata MAE.

De la data aderarii si pana la acest moment, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (UE) nu a pronuntat nicio hotarare de condamnare a ROMANIEI in cadrul vreunei actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor, se precizeaza in comunicat.

Sursa foto: realitatea.net