COMISIA EUROPEANA a lansat 2 proceduri de INFRINGEMENT impotriva ROMANIEI

COMISIA EUROPEANA (CE) a lansat 2 PROCEDURI de INFRINGEMENT impotriva ROMANIEI – Prima se refera la punerea in aplicare a Directivei privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare, iar a doua pentru necomunicarea masurilor de transpunere in legislatia interna a Directivei privind operele orfane (drepturi de autor).

COMISIA EUROPEANA (CE) a lansat un aviz motivat (INFRINGEMENT) impotriva a 11 state, inclusiv ROMANIA, pentru ca nu au pus pe deplin in aplicare Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare, aceste tari avand termen de doua luni pentru a evita trimiterea in fata Curtii de Justitie.

Potrivit unui comunicat, Comisia Europeana (CE) a cerut, joi, ROMANIEI, Bulgariei, Cehiei, Frantei, Italiei, Lituaniei, Luxemburgului, Olandei, Maltei, Poloniei si Suediei sa puna pe deplin in aplicare Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare. Aceasta directiva (2014/59/UE) este un element central al uniunii bancare a UE, care a fost instituita pentru a crea un sector financiar mai sigur si mai solid in urma crizei financiare.

CITESTE SI: Romania, data in JUDECATA la CEJ pentru neindeplinirea obligatiei de a modifica LEGISLATIA privind DESEURILE DE AMBALAJE 

Noile norme introduse prin Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare ofera autoritatilor nationale instrumentele si competentele necesare pentru a atenua si a gestiona intrarea in dificultate a bancilor si a marilor firme de investitii din toate statele membre ale UE. Obiectivul este acela de a garanta ca bancile aflate in pragul insolventei pot fi restructurate fara a obliga contribuabilii sa plateasca pentru mentinerea stabilitatii financiare. Se prevede, in schimb, ca actionarii si creditorii bancilor trebuie sa isi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de “recapitalizare interna”.

Data-limita pentru transpunerea acestor norme in dreptul national a fost 31 decembrie 2014. Cu toate acestea, 11 tari din UE nu au transpus pe deplin normele in dreptul national. Solicitarea din partea COMISIEI EUROPENE are forma unui aviz motivat (INFRINGEMENT), a doua etapa a procedurii de constatare a neindeplinirii obligatiilor. Daca aceste 11 state nu iau masurile necesare in termen de doua luni, COMISIA EUROPEANA (CE) poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene (UE).

Incepand din 2008, COMISIA EUROPEANA a adoptat o serie de masuri pentru a asigura stabilitatea serviciilor financiare si bancare. Adoptata in primavara anului 2014, Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare pune la dispozitia autoritatilor mecanisme cuprinzatoare si eficace pentru a gestiona la nivel national situatia bancilor care intra in dificultate, precum si mecanisme de cooperare pentru a face fata situatiilor de dificultate ale bancilor transfrontaliere.

In temeiul Directivei privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare, bancile sunt obligate sa intocmeasca planuri de redresare pentru a depasi dificultatile financiare. Autoritatilor li se atribuie, de asemenea, anumite competente pentru a interveni in operatiunile bancilor si a le ajuta pe acestea sa evite intrarea in dificultate. Daca totusi intrarea in dificultate nu poate fi evitata, autoritatile dispun de instrumente si competente extinse pentru restructurarea institutiei in dificultate, distribuind pierderile la nivelul actionarilor si al creditorilor, conform unei ierarhii bine stabilite. Autoritatile au competenta de a pune in aplicare planuri de rezolutie a bancilor care au intrat in dificultate, astfel incat sa pastreze cele mai importante functii si sa nu ii oblige pe contribuabili sa salveze bancile respective.

Exista dispozitii precise privind modul in care autoritatile din tara de origine si cele din tara-gazda ar trebui sa coopereze in toate etapele rezolutiei transfrontaliere, de la planificarea procesului la rezolutia in sine. In acest context, Autoritatea Bancara Europeana are un rol important de coordonare si mediere in eventualitatea unui dezacord. De asemenea, sunt in curs de creare fonduri de rezolutie nationale. In cazul statelor membre din zona euro, aceste fonduri vor fi inlocuite de Fondul unic de rezolutie incepand din 2016.

Directiva privind redresarea si rezolutia institutiilor bancare este completata de norme tehnice elaborate de Autoritatea Bancara Europeana pe mai multe teme, cum ar fi cerinta de informatii concrete pentru planurile de redresare si de rezolutie si asigurarea unei evaluari corecte a activelor si a pierderilor in momentul rezolutiei.

CITESTE SI: CE a lansat un INFRINGEMENT impotriva Romaniei pentru tratament fiscal DISCRIMINATORIU 

COMISIA EUROPEANA (CE) a lansat, joi, un INFRINGEMENT (aviz motivat) impotriva ROMANIEI pentru necomunicarea masurilor de transpunere in legislatia interna a Directivei privind operele orfane, Executivul european avertizand ca poate trimite cazul la CJUE, daca in doua luni nu se iau masuri in acest sens.

Potrivit unui comunicat, COMISIA EUROPEANA (CE) a solicitat, joi, ROMANIEI, Belgiei, Ciprului, Luxemburgului, Poloniei si Sloveniei sa puna in aplicare Directiva UE 2012/28/CE privind operele orfane. Acestea sunt opere cum ar fi cartile, ziarele sau articolele din reviste si filmele care sunt protejate prin drepturi de autor, dar ai caror autori sau alti titulari de drepturi nu sunt cunoscuti sau nu pot fi localizati sau contactati pentru a obtine permisiunea de utilizare a operelor lor.

Cele sase state membre inca nu au comunicat Comisiei masurile de transpunere a Directivei in dreptul intern, care ar fi trebuit sa fie adoptate pana la 29 octombrie 2014. Prin urmare, Comisia a decis sa trimita avize motivate (infringement). Statele au la dispozitie doua luni pentru a notifica Comisiei masurile luate pentru a alinia legislatia nationala la legislatia UE. “Daca ele nu iau masuri in termen de doua luni, Comisia poate decide sa trimita aceste tari in fata Curtii de Justitie a UE si sa propuna sanctiuni financiare”, se arata in comunicat.

In acelasi timp, COMISIA EUROPEANA (CE) a inchis procedurile de constatare a neindeplinirii obligatiilor in curs impotriva Austriei, Bulgariei, Lituaniei si Letoniei, deoarece acestea au notificat transpunerea integrala a Directivei.

Sursa foto: bbc.co.uk