Comisia Europeana a lansat trei proceduri de INFRINGEMENT impotriva Romaniei

Comisia Europeana (CE) a lansat joi trei proceduri de INFRINGEMENT impotriva ROmaniei care vizeaza sectorul de sanatate si pe cel de mediu, au anuntat reprezentantii institutiei.

Potrivit sursei citate, toate cele trei decizii reprezinta avize motivate si se refera la notificarea transpunerii pe deplin in legislatia nationala a normelor europene din domeniul asistentei medicale transfrontaliere, precum si a celor de recunoastere a prescriptiilor medicale emise in alt stat membru. Totodata, CE solicita luarea de masuri pentru diminuarea poluarii aerului cu particule fine (PM10).

In ceea ce priveste Directiva privind asistenta medicala transfrontaliera si pe cea referitoare la normele de recunoastere a prescriptiilor emise in alt stat membru, sursele citate arata ca acestea au fost transpuse partial de Romania in legislatia nationala, in pofida solicitarii de a face acest lucru pana la 25 octombrie 2013.

Citeste si: Procedura de INFRINGEMENT impotriva Romaniei, lansata de CE

Romania are la dispozitie doua luni pentru a lua masuri adecvate, in caz contrar Comisia Europeana putand inainta cazul Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

In privinta solicitarii referitoare la mediu, CE arata ca Romania nu isi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (PM10). “Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor si pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur. In conformitate cu legislatia UE, statele membre au obligatia de a limita expunerea cetatenilor la particulele de acest tip”, arata reprezentantii CE.

Citeste si: Procedura de INFRINGEMENT impotriva Romaniei, pe tema PROTECTIEI DREPTURILOR DE AUTOR

Acestia mai arata ca cetatenii din anumite zone din Bucuresti, Brasov si Iasi au fost expusi in mod aproape continuu unor niveluri nesanatoase de PM10 inca din 2007, potrivit ultimelor rapoarte din 2012. “Comisia considera ca Romania nu a intreprins actiunile necesare inca din 2007 pentru protejarea sanatatii cetatenilor si solicita Romaniei sa ia masuri de perspectiva rapide si eficiente pentru ca perioada de neconformitate sa fie cat mai scurta posibil. Actiunea de azi (joi – n.r.), care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar, urmeaza unei scrisori de punere in intarziere suplimentare transmisa in februarie 2013. Daca Romania nu actioneaza, Comisia poate sesiza cazul Curtii de Justitie a UE”, mai spun sursele citate.