Comisia Europeana a prezentat o noua strategie in domeniul SECURITATII ENERGETICE

Comisia Europeana, ingrijorata de ponderea foarte mare de plangeri privind achizitii trucate la fondurile UE din Romania

Ca raspuns la situatia geopolitica actuala si la dependenta UE in materie de importuri, Comisia Europeana pledeaza pentru o noua strategie europeana de SECURITATE ENERGETICA, se arata intr-un comunicat remis miercuri presei de reprezentantii institutiei.

“Diversificarea surselor de aprovizionare externe, modernizarea infrastructurii energetice, finalizarea pietei interne de energie a UE si realizarea de economii de energie sunt printre principalele sale puncte. Strategia subliniaza, de asemenea, necesitatea coordonarii deciziilor luate in cadrul politicilor energetice la nivel national si importanta de a adopta o viziune unitara in cadrul negocierilor cu partenerii externi. Strategia se bazeaza pe progresele inregistrate deja in urma crizei gazului din 2009”, se spune in comunicat.

Propunerile Comisiei Europene, inclusiv in ceea ce priveste masurile vizand sa asigure continuitatea aprovizionarii pentru iarna care urmeaza, vor fi discutate de sefii de stat sau de guvern din UE in cadrul Consiliului European din 26-27 iunie.

„UE a desfasurat o activitate intensa in urma crizei gazului 2009 pentru imbunatatirea SECURITATII SALE ENERGETICE. Cu toate acestea, ea continua sa fie vulnerabila. Tensiunile generate de Ucraina vin sa confirme din nou acest lucru. Luand in considerare o dependenta globala fata de importurile de energie in proportie de peste 50 la suta, trebuie sa luam noi masuri. Comisia a prezentat astazi (miercuri – n.r.) o strategie globala care va fi discutata de liderii UE in iunie. Contez pe sprijinul lor ferm, intrucat consolidarea SECURITATII ENERGETICE este in interesul nostru al tuturor. In chestiunile de SECURITATE A ENERGIEI, Europa trebuie sa se exprime si sa actioneze ca o singura entitate”, a declarat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene.

„Ne dorim parteneriate puternice si stabile cu furnizori importanti, dar trebuie sa evitam sa cadem victime santajului politic si comercial. UE si statele membre au o lunga lista de sarcini in fata lor: in mod colectiv, trebuie sa consolidam solidaritatea noastra cu statele membre mai vulnerabile. De asemenea, trebuie sa finalizam piata interna a energiei, sa ne imbunatatim infrastructura, sa devenim mai rationali in utilizarea energiei si sa exploatam mai bine resursele energetice care ne apartin. In plus, trebuie sa acceleram diversificarea furnizorilor externi de energie, in special pentru gaz. Doar actiunile concrete ne vor sprijini in acest sens”, a spus Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie.

Citeste si: RUSIA va livra CHINEI GAZE la un PRET apropiat de 350 dolari pentru 1.000 de metri cubi

Pentru a asigura continuitatea aprovizionarii in aceasta iarna, Comisia Europeana propune realizarea unor evaluari globale a riscurilor (teste de rezistenta). Acestea vor fi efectuate la nivel regional sau la nivelul UE prin simularea unei intreruperi a aprovizionarii cu gaze. Obiectivul va fi acela de a verifica modul in care sistemul energetic poate face fata unor riscuri legate de securitatea aprovizionarii si pe aceasta baza, de a elabora planuri de urgenta si de a crea mecanisme de siguranta. Astfel de mecanisme ar putea include cresterea stocurilor de gaze, scaderea cererii de gaz prin utilizarea combustibililor de substitutie (in special pentru incalzire), dezvoltarea infrastructurilor de urgenta, ca de exemplu, completarea posibilitatilor de flux invers si punerea in comun a unei parti a stocurilor de securitate existente.

Pentru a face fata problemelor de securitate a aprovizionarii pe termen mediu si lung, Comisia propune actiuni in mai multe domenii cheie.

Este vorba mai intai despre finalizarea pietei interne a energiei si construirea legaturilor lipsa din infrastructura sunt esentiale pentru a reactiona rapid in caz de posibile intreruperi ale aprovizionarii prin directionarea fluxurilor de energie in functie de necesitati si acolo unde este nevoie pe intreg teritoriul UE. Comisia a identificat aproximativ 33 de proiecte de infrastructura critice pentru SECURITATEA ENERGETICA a UE. In afara de acestea, Comisia propune extinderea obiectivului in ceea priveste interconectarea capacitatii de productie de electricitate instalata la 15 la suta pana in 2030, tinand cont de aspectele de cost si de potentialul schimburilor comerciale in regiunile relevante. Statele membre s-au angajat deja sa asigure o interconectivitate de 10 la suta pana in 2020.

De asemenea, se are in vedere diversificarea tarilor furnizoare si a rutelor de transit. Anul trecut, 39 la suta din volumul importurilor de gaz ale UE au provenit din Rusia, 33 la suta din Norvegia si 22 la suta din Africa de Nord (Algeria, Libia). In timp ce UE isi va mentine relatiile cu partenerii de incredere, ea va urmari sa stabileasca legaturi cu noi tari partenere, de exemplu, in regiunea bazinului Marii Caspice, continuand sa extinda coridorul sudic al gazelor, dezvoltand Hub-ul de gaz mediteranean si consolidand aprovizionarea cu GNL.

Citeste si: UE vrea pret unic la gazele RUSESTI

Se urmareste si consolidarea mecanismelor de urgenta si de solidaritate si protejarea infrastructurilor critice. In acest sens, Comisia, de exemplu, va revizui dispozitiile si va controla punerea in aplicare a regulamentului privind securitatea aprovizionarii cu gaz.

Totodata, se ia in calcul cresterea productiei autohtone de energie: Aceasta crestere include utilizarea sporita a surselor de energie regenerabile si productia durabila de combustibili fosili.

Imbunatatirea coordonarii politicilor energetice nationale si adoptarea unei viziuni unitare in materie de politica energetica externa este avuta, de asemenea, in vedere. Comisia Europeana doreste sa participe, intr-o faza timpurie, la negocierea acordurilor interguvernamentale avute in vedere cu tari terte, care ar putea avea un impact asupra securitatii aprovizionarii. In plus, Comisia se va asigura ca toate aceste acorduri si toate proiectele de infrastructura de pe teritoriul UE vor respecta pe deplin legislatia UE aplicabila in acest sens.

O alta propunere vizeaza imbunatatirea eficientei energetice. Intrucat cladirile reprezinta 40 ala suta din consumul de energie din UE si o treime din utilizarea gazelor naturale, acest sector joaca un rol crucial, afima sursele citate.

Sursa foto: adevarul.ro