Comisia Europeana a propus a treia RECTIFICARE a bugetului anual al UE pentru 2014

Comisia Europeana propune sa majoreze nivelul creditelor de plata pentru anul acesta cu 4,738 miliarde de euro pentru a acoperi noile obligatii legale in materie de cercetare si inovare, educatie si sprijin pentru intreprinderile mici si mijlocii, au anuntat printr-un comunicat de presa reprezentantii institutiei.

“Trebuie abordate cererile de rambursare mai ridicate introduse de statele membre in cadrul politicii de coeziune, precum si situatia dificila din Ucraina. Comisia propune sa utilizeze marjele nealocate de sub plafonul de plati si sa recurga la un instrument special, si anume marja pentru situatii neprevazute”, se spune in comunicat.

Citeste si: Comisia Europeana a prezentat o noua strategie in domeniul SECURITATII ENERGETICE

Cu toate acestea, costul net pentru statele membre va fi semnificativ mai redus, si anume de 2,165 miliarde de euro, deoarece Comisia Europeana va realiza venituri suplimentare de peste 1,5 miliarde de euro, in principal din amenzile aplicate pentru incalcarea normelor din domeniul concurentei, respectiv de peste un miliard de euro din executarea bugetului pe 2013.

Proiectul de buget RECTIFICATIV raspunde nevoilor de plati suplimentare pentru programele UE care au fost consolidate pentru a sprijini redresarea economica a Europei, cresterea economica si crearea de locuri de munca: Orizont 2020 (cercetare), Initiativa „Locuri de munca pentru tineri”, Erasmus+ (educatie), COSME (sprijin pentru intreprinderi). In plus, mai multe acte legislative au fost incheiate dupa adoptarea bugetului pentru 2014 si necesita mai multe credite de plata. Totodata, alte programe necesita alocari suplimentare pentru a se acoperi nevoile de anul trecut.

Citeste si: Comisia Europeana propune o INTERDICTIE totala a PESCUITULUI CU SETCI in deriva

Propunerea acopera si politica de coeziune, deoarece sunt necesare aproximativ 3,4 miliarde de euro pentru a face fata cererilor de rambursare neobisnuit de ridicate introduse de statele membre, precum si pachetul de sprijin pentru Ucraina (250 de milioane de euro pentru a acoperi plata primei transe in iunie 2014).

Aceasta este cea de a treia propunere de modificare a bugetului pentru 2014. Prima RECTIFICARE bugetara a fost adoptata in februarie si nu a afectat dimensiunea globala a bugetului. A doua RECTIFICARE bugetara a fost aprobata in mai si a vizat excedentul bugetar din 2013 de un miliard de euro.

Sursa foto: arq.ro