COMISIA EUROPEANA: Autoritatile romane nu au prezentat masuri concrete pentru ramanerea in plafonul de deficit de 3%

Autoritatile romane nu au prezentat Comisiei Europene masuri concrete pentru cresterea colectarii taxelor astfel incat Romania sa nu depaseasca limita de deficit de 3% din produsul intern brut, se arata in cea mai recenta evaluare facuta de misiunea europeana in Romania in cadrul supravegherii post-program de asistenta.

Oficialii europeni arata ca in anul 2016 tara s-a indepartat de obiectivele bugetare pe termen mediu (MTO) din cauza taierii de TVA de la 24% la 20% decise in anul 2015 si a altor cheltuieli care au intrat in vigoare din 2016.Fondul suveran de investitii, pe care actuala guvernare vrea sa-l constituie din privatizari, are obiective incerte, se mai arata in documentul european de evaluare. 

Specialistii Directoratului General pentru Economie si Finante (DG ECFIN) al Comisiei Europene atrag atentia ca Romania va depasi limita de deficit bugetar de 3% din PIB acceptata prin Pactul de Stabilitate si Crestere, ajungand la 3,6% in 2017 si 3,9% in 2018. iar aceasta in conditiile bugetare actuale, inclusiv scaderea TVA de la 20% la 19% si cresterea “crestera semnificativa a pensiilor” prevazuta din iulie 2017.  In cadrul misiunii Comisiei Europene in Romania, din 2017, autoritatile romane nu au prezentat masuri concrete de mentinere sub plafonul de deficit. 

“In cadrul misiunii, autoritatile au exprimat intentia generala de a respecta plafonul  de 3% din tratat, in special prin imbunatatirea colectarii impozitelor, dar fara a prezenta masuri concrete” – se arata in raportul Comsiei Europene, incheiat in aprilie 2017 si prezentat in mai. Comisia a avertizat din nou ca majorarea salariilor din sectorul bugetar “reprezinta un risc semnificativ descendent pentru finantele publice” ale Romaniei. 

Citeste tot articolul pe Hotnews.ro