Comisia Europeana introduce o ACTIUNE IN JUSTITIE impotriva Romaniei pentru un IAZ DE DECANTARE

Comisia Europeana introduce o ACTIUNE IN JUSTITIE impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei UE privind deseurile miniere, au anuntat joi reprezentantii institutiei.

Potrivit sursei citate, cazul se refera la iazul Bosneag, un iaz de decantare de 102 hectare in care au fost deversate deseuri provenite din exploatarea minelor de cupru si zinc din Moldova Noua si care este, in prezent, aproape complet abandonat. “Iazul este o sursa majora de poluare, raspandind pulberi toxice care prezinta riscuri semnificative pentru sanatatea umana si pentru mediu. Romania a fost de acord sa ia masuri pentru a solutiona problema, insa progresele au fost insuficiente”, afirma reprezentantii Comisiei Europene din tara noastra.

Avand in vedere gravitatea riscului in acest caz si la recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potocnik, Comisia Europeana introduce o actiune impotriva Romaniei in fata Curtii de Justitie a UE, in scopul de a se asigura ca sunt luate masuri corective mai rapid.

Citeste si: Sistemul de RAMBURSARE a TAXEI AUTO 2008 contravine dreptului UE

Comisia a lansat o actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor impotriva Romaniei pe aceasta tema, printr-o scrisoare de punere in intarziere transmisa in octombrie 2012, care a fost urmata de un aviz motivat in februarie 2014. In raspunsul sau, Romania a acceptat faptul ca iazul Bosneag ramane sursa de poluare in timpul perioadelor cu vant puternic si a recunoscut necesitatea unor masuri corective. Desi s-au propus unele masuri, inclusiv, de exemplu, un sistem de irigare, nu s-au luat inca masuri concrete.

In temeiul legislatiei UE, statele membre au obligatia sa se asigure ca deseurile miniere sunt gestionate astfel incat sanatatea umana sa nu fie pusa in pericol si fara sa se utilizeze procedee sau metode care pot pune in pericol mediul, in special fara a constitui un risc pentru apa, aer, sol, fauna si flora. In acelasi timp, trebuie depuse eforturi atente pentru a evita producerea de neplaceri din cauza zgomotului sau mirosului; totodata, peisajul si locurile de interes special nu trebuie afectate in mod negativ.

Citeste si: CEDO ii face dreptate jurnalistului Ioan Romeo Rosiianu. PREMIERA pentru Romania

De asemenea, statele membre trebuie sa ia masurile necesare pentru interzicerea abandonului, aruncarii sau depozitarii necontrolate a deseurilor miniere, chiar si dupa inchiderea instalatiei de tratare a deseurilor, luand toate masurile de precautie pentru a limita riscurile pentru sanatatea publica si pentru mediu care sunt legate de functionarea instalatiilor de tratare a deseurilor miniere.

Tot joi, Comisia a cerut Romaniei, Spaniei, Letoniei si Poloniei sa puna in aplicare normele UE privind deseurile de echipamente electrice si electronice. Astfel, CE “solicita insistent Romaniei, Spaniei, Letoniei si Poloniei sa trimita detalii despre modul in care este transpusa in drepturile lor nationale legislatia UE referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE), o obligatie care trebuia indeplinita pana la 14 februarie 2014”.

Noua Directiva DEEE inlocuieste si actualizeaza norme mai vechi referitoare la deseurile de echipamente electrice si electronice. Documentul vizeaza atat prevenirea sau reducerea impacturilor negative pe care le au asupra sanatatii umane si asupra mediului generarea si gestionarea de deseuri de echipamente electrice si electronice, cat si imbunatatirea eficientei si a impacturilor de ansamblu ale utilizarii resurselor.

In urma nerespectarii termenului limita initial, la 31 martie 2014 au fost trimise scrisori de punere in intarziere catre Spania, Letonia, Polonia si Romania, iar joi Comisia a trimis avize motivate celor patru tari. Daca acestea nu actioneaza in termen de doua luni, cazurile pot fi trimise in fata Curtii de Justitie a UE, avertizeaza CE.

Sursa foto: expressdebanat.ro