Comisia Europeană investighează România din cauza ANCOM

Comisia Europeană investighează România, din nou, din cauza ANCOM. Comisia Europeană a decis să deschidă o investigație “în profunzime” în legătură cu decizia ANCOM.

Mai precis, decizia de a nu reduce tarifele de interconectare din telefonia fixă și mobilă, așa cum cerea o directiva europeană, preferând să le mențină la nivelul anului 2014. Reducerea tarifelor ar fi dus la ieftinirea abonamentelor. Comisia Europeană este nemulțumită și de faptul că ANCOM nu a oferit explicații plauzibile.

Anunțul oficial al Comisiei Europene

“Comisia consideră că propunerea ANCOM de a menține tarifele de interconectare la nivelul curent nu respectă cadrul de reglementare european. Autoritatea de reglementare din România nu a oferit o justificare adecvată, care să susțină faptul că aceste tarife sunt adecvate. Comparativ cu cele înregistrate în alte țări membre ale UE”, se arată în anunțul oficial al Comisiei, postat vineri seară pe site și citat de Ziarul Financiar.

CE remarcă faptul că tarifele de interconectare din România “rămân ridicate, în raport cu cele din celelalte țări ale UE”. Reprezentantii Comisiei Europene vor discuta pe această tema în următoarea perioada cu cei ai ANCOM și cu organismul reglementatorilor europeni (BEREC).

Ce reprezintă decizia Comisiei

Decizia CE este o victorie pentru compania RCS&RDS și un eșec pentru grupurile Orange, Vodafone și Telekom. Acestea din urmă au susținut menținerea tarifelor de interconectare ridicate. De altfel, reprezentanții RCS&RDS erau gata să atace în contencios administrativ decizia ANCOM și să sesizeze Comisia Europeană și comisiile parlamentare care controlează autoritatea.

La finalul investigației, Comisia ar putea să accepte argumentele ANCOM. Sau să oblige autoritatea să facă schimbările impuse de directiva europeană. Fostul premier Sorin Grindeanu, demis de propriul partid prin moțiune de cenzură, a fost numit șef la ANCOM.

Sursa text: Ziarul financiar