COMISIA EUROPEANA propune Greciei masuri privind gestionarea afluxului de refugiati

Comisia Europeana va propune marti masuri Greciei pentru a remedia ‘deficientele grave” in gestionarea afluxului de migranti la frontiera sa cu Turcia, la granitele spatiului Schengen, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Acesta este o noua etapa oficiala in procedura greoaie care ar putea autoriza anumite tari sa restabileasca controalele la frontierele interne ale spatiului Schengen pentru o perioada neobisnuit de lunga de pana la doi ani.

Colegiul comisarilor europeni ‘va propune o recomandare Consiliului (unde sunt reprezentate statele membre Schengen) cu masurile care trebuie luate pentru a remedia situatia’ din Grecia, a declarat luni pentru presa purtatorul de cuvant al executivului european, Margaritis Schinas.

CITESTE SI: GERMANIA: Lidera partidului AFD cere politistilor sa TRAGA in MIGRANTII care intra ILEGAL in tara

Insa continutul acestei prime recomandari, care va fi adoptata de catre comisarii reuniti la Strasbourg intr-o sesiune plenara a Parlamentului European, nu va fi public si va fi ‘destul de general’, in timp ce masuri mai detaliate vor fi propuse ulterior, a precizat un alt purtator de cuvant.

Reuniunea de marti ar urma sa marcheze adoptarea oficiala a unui raport critic la adresa Atenei, ale carui concluzii au fost prezentate miercurea trecuta de catre Comisie. Intre timp, o comisie de experti din statele membre a dat unda verde pentru ca procedura sa poata continua.

CITESTE SI: FRONTEX: UN MILION DE MIGRANTI VOR DEBARCA ANUL ACESTA IN GRECIA

Raportul, care se bazeaza pe o vizita pe teren in noiembrie, a concluzionat ca Grecia ‘si-a neglijat grav obligatiile’ in gestionarea frontierei externe a spatiului Schengen, punand in pericol functionarea zonei de libera circulatie. Grecia care a devenit principala poarta de intrare a afluxului masiv si dezordonat de migranti in UE, a fost de asemenea criticata pentru lipsa de ‘identificare si de inregistrare a migrantilor ilegali’.

 Sursa foto: caleaeuropeana