Comisia Europeana recomanda Romaniei sa FINALIZEZE programul de ASISTENTA FINANCIARA

Comisia Europeana (CE) a recomandat, miercuri, Romaniei sa ia toate masurile necesare pentru FINALIZAREA programului de ASISTENTA FINANCIARA, se arata in recomandarile specifice fiecarei tari publicate miercuri de Executivului comunitar.

In octombrie 2013, s-a convenit oficial asupra unui program de ASISTENTA FINANCIARA preventiva pentru Romania. Astfel, UE si FMI vor pune la dispozitia Romaniei cate doua miliarde de euro, pana la sfarsitul lunii septembrie 2015. Aceasta asistenta este conditionata de implementarea unor politici economice comprehensive, potrivit Agerpres.

De asemenea, CE recomanda Romaniei sa limiteze la maximum 0,25 la suta din PIB abaterea de la obiectivul fiscal pe termen mediu in 2015, asa cum este prevazut in programul pe 2013-2015, si sa revina la obiectivul pe termen mediu in 2016. In acest sens se recomanda implementarea unei strategii de respectare a obligatiilor fiscale, sa intareasca sistemele de control in vederea solutionarii muncii nedeclarate si sa continue cu egalizarea varstei de pensionare pentru barbati si femei.

Citeste si: MUGUR ISARESCU: Ne trebuie un AVOCAT AL DIAVOLULUI pentru a vinde credibil REFORMA FISCALA

Comisia Europeana sfatuieste Romania sa ia masuri vizand piata muncii, in special pentru tinerii neinregistrati si somerii de lunga durata. Sa se asigure ca Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca are un personal adecvat. Sa puna la punct, in urma consultarilor cu partenerii sociali, principii clare pentru stabilirea in mod transparent a salariului minim. Sa creasca oferta si calitatea educatiei si ingrijirii prescolare, in special in cazul persoanelor de etnie roma. Sa adopte strategia nationala pentru reducerea abandonului scolar si sa continue strategia nationala de sanatate 2014-2020 pentru a rezolva problemele legate de gradul redus de acces, finantarea redusa si resursele ineficiente.

In sfarsit, Comisia Europeana recomanda Romaniei sa adopte legea privind reformarea guvernantei corporatiste a companiilor de stat.

Citeste si: TEODOROVICI: Un nou acord cu FMI, un motiv in plus ca ROMANIA sa se poata imprumuta mai ieftin

Executivul comunitar publica recomandari specifice fiecarei tari membre in fiecare primavara in cadrul calendarului UE privind coordonarea politicii economice. Ministrii din UE vor discuta recomandarile specifice fiecarei tari in luna iunie, urmand ca sefii de Stat sau de Guvern sa le aprobe in 25-26 iunie. Acestea vor fi adoptate oficial in luna iulie. Dupa aceea, statele membre au responsabilitatea de a pune in aplicare recomandarile, incluzandu-le in politicile nationale si in planurile lor bugetare pentru 2015 ­ 2016.