COMISIA EUROPEANA recunoaste ca IMIGRANTII nu pot fi OBLIGATI sa stea intr-o tara anume

Comisia Europeana a recunoscut ca migrantii ajunsi in UE nu pot fi obligati sa stea intr-o tara anume, daca ei nu doresc acest lucru, motiv pentru care implementarea sistemului privind cotele obligatorii este una dificila, informeaza EFE, citata de Agerpres.

”Sistemul de relocare nu este unul obligatoriu. Evident ca nimeni nu poate fi obligat sa mearga acolo unde nu vrea”, a declarat purtatoarea de cuvant comunitara, Natasha Bertaud. 
Acesta a precizat ca tara spre care va fi indreptat fiecare migrant este doar o ”oferta”.

Comisia Europeana a a insistat pana acum asupra implementarii unui sistem de cote obligatorii de imigranti pentru ca marea majoritate a acestora vor sa ajunga doar in Germania sau Suedia. De aceea, executivul comunitar a insistat pana acum ca imigrantii nu vor avea dreptul sa-si aleaga in ce tara din UE sa stea.

CITESTE SI: Premierul Olandei: EUROPA risca sa se prabuseasca din cauza MIGRATIEI la fel ca IMPERIUL ROMAN

Totusi, cand a fost intrebata despre acest aspect, Natasha Bertaud a sugerat ca pozitia Comisiei Europene este neschimbata: ”Solicitantul de azil nu poate alege intre statele UE. Noi ii propunem ca cererea sa sa fie examinata de un alt stat membru. Daca respinge oferta, atunci situatia sa legala ramane aceeasi ca si cand nu ar fi existat sistemul de relocare, astfel ca cererea sa de azil va fi tratata in tara unde se afla”.

CITESTE SI: GERMANIA incepe REPATRIEREA IMIGRANTILOR in tarile de origine

Prin urmare, purtatoarea de cuvant a admis ca trebuie sa se faca ”o munca de convingere” pentru ca refugiatii sa accepte sa plece intr-o alta tara.

La Consiliul JAI din 22 septembrie s-a decis ca 160.000 de imigranti sa fie distribuiti printr-un sistem de cote intre statele UE, in urmatorii doi ani. Totusi, pana in prezent, numai 159 de migranti au fost redistribuiti si numai 14 state membre ale UE au anuntat ca au locuri disponibile pentru transferul imediat al unor migranti, numarul total al acestor locuri libere fiind de 3.216.

Sursa foto: agerpres