COMISIA EUROPEANA risca sa nu poata sa-si inceapa activitatea la 1 noiembrie

Comisia Europeana condusa de Jean-Claude Juncker (foto), care ar trebui sa isi preia mandatul la 1 noiembrie, risca sa nu isi poata incepe activitatea la aceasta data, dupa decizia PE de a respinge unul dintre membrii sai, slovena Alenka Bratusek, a declarat joi o sursa europeana, citata de AFP.

In situatia actuala, “Comisia nu isi poate prelua functia la 1 noiembrie”, a declarat sursa citata, adaugand ca desemnarea unui nou candidat si organizarea unor noi audieri in Parlamentul European ar putea decala “dupa 1 decembrie sau chiar in ianuarie” intrarea in functiune a noii Comisii.

CITESTE SI: PE a aprobat candidaturile lui MOSCOVICI si CANETE pentru posturi in Comisia Europeana 

Parlamentul European a respins-o miercuri pe candidata slovena Alenka Bratusek. Desemnata pentru un post de vicepresedinte responsabil cu Energia, ea a fost respinsa pentru ca nu i-a convins pe eurodeputati cu privire la competentele sale, in cursul audierii, iar in calitate de liberal nu beneficiaza de sprijinul principalelor formatiuni din Parlament, PPE si socialistii.

Guvernul sloven va trebui sa numeasca un nou candidat, o noua audiere va trebui organizata in Parlament, iar in cazul unor ajustari in cadrul Comisiei, ar putea fi necesare si alte audieri, a explicat sursa europeana.

CITESTE SI: PE a respins candidatura fostului premier sloven Alenka Bratusek 

Juncker a pledat pana in ultima clipa pentru ca PE sa ii aprobe echipa, declarandu-se impotriva oricarei schimbari in ceea ce priveste candidatii sau portofoliile. “Nu mai avem perspectiva unei intrari in functiune de la 1 noiembrie”, a insistat sursa citata. Juncker, care trebuia sa asiste la summitul sefilor de stat si de guverne la 23 si 24 octombrie, dupa investitura echipei sale prevazute la 22 octombrie, a renuntat pentru moment la participare, a adaugat sursa.

El si-a anulat de asemenea participarea la summitul G20 de la Brisbane, de la jumatatea lunii noiembrie.

Sursa foto: lemonde.fr