Comisia Europeană transmite un mesaj ferm Guvernului PSD/ALDE după OUG lui Tudorel Toader

Comisia Europeană solicită, miercuri, explicații Guvernului PSD/ALDE referitoare la ordonanțele adoptate, marți, la inițiativa ministrului Tudorel Toader și care au repercusiuni directe asupra independenței magistraților.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a explicat cum vede CE ultimele evoluții de la București, în privința modificărilor aduse sistemului de justiție. “Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare ultimele evoluții privind statul de drept din România. Atât conținutul, cât și procedura acestora, folosind ordonanțe de urgență fără consultarea profesioniștilor din sistem și a părților interesate, par a fi în contradicție cu recomandările pe care Comisia le-a făcut prin MCV, susținute de toate statele membre. Prin urmare, Comisia va cere explicații de la Guvernul român, în privința ultimelor modificări”.

Oficialul CE amintește că raportul din luna noiembrie cere României “să construiască un sistem robust și independent pentru numirile procurorilor, bazat pe criterii clare și transparente”. Totodată, Guvernului i s-a solicitat să “revizuiască Legile Justiției ținând cont de recomandările din MCV și cele făcute de Comisia de la Veneția și GRECO”. “Ultimele modificări urmează un alt parcurs”, mai spune acesta.

“Așa cum am menționat anterior, România trebuie să pună înapoi pe cursul normal procesul de reforme. Asta înseamnă a merge înainte, nu înapoi și a se abține de la orice pas care ar putea inversa progresul obținut în ultimii ani”, se arată în declarația remisă Ziare.com.

Reacția Comisiei Europene vine după ce Guvernul a adoptat, marți, două ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, criticate atât de asociații de magistrați, cât și de DNA, Ministerul Public și DIICOT.

Potrivit acestor OUG, funcțiile de conducere din cadrul Ministerului Public nu mai pot fi ocupate prin delegare. Pentru funcțiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.

Sursa foto: politico.eu