COMISIA EUROPEANA va ancheta 19 tari pentru INCALCAREA DREPTULUI LA AZIL

COMISIA EUROPEANA va deschide o ancheta pentru 40 de incalcari ale dispozitiilor comunitare referitoare la DREPTUL DE AZIL care afecteaza 19 tari, scrie cotidianul german Die Welt in editia digitala de miercuri, care nominalizeaza state precum Austria, Franta, Germania, Italia, Olanda, Spania si Ungaria, informeaza EFE.

Potrivit sursei citate, Danemarca, Irlanda si Marea Britanie nu sunt vizate, intrucat tratatele europene le permit APLICAREA OPTIONALA a deciziilor comunitare ce tin de domeniul Justitie si Afaceri Interne.

Die Welt scrie ca executivul european considera ca statele care vor fi investigate nu au transpus in legislatia nationala acquis-ul comunitar referitor la REFUGIATI, normele minime de procedura pentru RECUNOASTEREA DREPTULUI LA AZIL si conditiile de primire pentru SOLICITANTII DE AZIL.

CITESTE SI: CEHIA VA CONTESTA LA CURTEA EUROPEANA DE JUSTITIE DECIZIA UE PRIVIND COTELE OBLIGATORII

”Nu are niciun rost sa discutam la summituri despre noi norme de politica de migratie in timp ce legislatia in vigoare NU SE APLICA ASA CUM TREBUIE”, a declarat pentru ziarul german o sursa europeana neidentificata.

Primul pas o reprezinta trimiterea unui aviz motivat statelor vizate care au la dispozitie doua luni pentru a raspunde. Daca in acest interval de timp statele membre nu-si armonizeaza legislatia la dreptul comunitar pot fi aduse in fata Curtii de Justitie a UE (CJUE).

Potrivit DPA, anuntul cu privire la inceperea procedurii de infringement va fi facut miercuri, inaintea Consiliul European Extraordinar de la Bruxelles.

Sursa foto: The Guardian