Comisia Europeană va da, din nou, România în judecată! Care este motivul

Comisia Europeană a anunțat că va da, din nou, România în judecată. Deoarece statul român nu a notificat UE privind transpunerea integrală în legislație a normelor UE referitoare la gestiunea colectivă a drepturilor de autor, a drepturilor conexe și acordarea de licențe multiteritoriale. Aceeași problemă a fost semnalată și în Bulgaria, Spania și Luxemburg, informează Mediafax.

Comisia solicită Curții de Justiție a UE să impună sancțiuni financiare celor patru țări. Astfel, România ar trebui să plătească puțin peste 42.000 euro/zi, Bulgaria – 19.000 euro/zi, Luxemburg – 13.000 euro/zi, iar Spania – 124.000 euro/zi. Procedurile privind sancționarea au început încă din mai 2016.

Într-un alt caz privind neîndeplinirea obligațiilor de către România, Comisia a decis să trimită o scrisoare privind întârzierea în implementarea sistemului de gestiune colectivă obligatorie a operelor muzicale.

Comisia a considerat atunci că dreptul român nu respectă dispozițiile directivei în ceea ce privește armonizarea anumitor aspecte referitoare la drepturile de autor și la drepturile conexe în cadrul societății informaționale și al Directivei privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor.

Directiva privind drepturile de autor are că scop îmbunătățirea modului în care sunt gestionate toate organizațiile de gestiune colectivă. Prin stabilirea unor standarde comune de guvernanță, transparență și gestiune financiară. Directiva reprezintă o componentă esențială a legislației privind drepturile de autor în Europa.

Sursa foto: BBC