Comisia Europeana va lansa in 2016 un Parteneriat Public-Privat in domeniul securitatii cibernetice

Comisia Europeana, parte a Strategiei europene privind Piata Digitala Unica, isi canalizeaza eforturile in directia intaririi sectorului economic responsabil cu siguranta cibernetica prin lansarea unui Parteneriat Public-Privat (PPP) in acest domeniu.

In pregatirea acestui PPP, Comisia a demarat un proces de consultare publica in cadrul careia incearca sa obtina cat mai multe opinii din partea stakeholderilor cu privire la conditiile de pe piata de securitate cibernetica din Europa, prioritatile tehnice pe care acest PPP ar trebui sa le aiba in privinta cercetarii si inovarii, precum si orice alte politici care are trebui luate in considerare, cum ar fi sistemele de certificare si etichetare, accesul la finantare sau sprijinirea start-up-urilor.

Trebuie mentionat ca pe o piata ce se estimeaza ca va depasi la nivel global 100 de miliarde de dolari in 2018, este foarte important ca firmele europene sa fie capabile sa dezvolte produse competitive, de incredere, inter-operabile si care sunt conforme cu cerintele dreptului la viata privata.

Siguranta cibernetica nu se refera doar la securitatea companiilor. Ea interfera foarte mult si cu viata de zi cu zi a cetatenilor europeni. Nivelul de incredere in securitatea online este scazut in randul acestora, doar 22% dintre ei declarand ca au incredere completa in motoarele de cautare, retelele sociale si serviciile de e-mail, in timp ce doar 38% se simt in siguranta atunci cand cumpara online dintr-o alta tara europeana.

Mai multe informatii despre procesul de consultare publica pot fi obtinute la adresa: https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/public-consultation-public-private-partnership-cybersecurity-and-possible-accompanying-measures

Tot acolo, firmele interesate pot accesa formularul interactiv si trimite opiniile lor pana la data de 11 martie 2016. Rezultatele consultarilor vor fi publicate la o luna de la incheierea procesului, urmand ca Parteneriatul Public-Privat in domeniul securitatii cibernetice sa devina functional in cursul acestui an.

Sursa foto si text: ramona-manescu.ro