Comisia Juncker are probleme, o reuniune de criza este prevazuta pentru marti. Se pregateste schimbarea unor candidati?

Audierile mai multor membri ai echipei Juncker in Parlamentul European (PE), in special ale spaniolului Miguel Arias Canete si francezului Pierre Moscovici, s-au soldat cu decredibilizarea unor candidati si distrugerea unor aliante, ameninand cu prabusirea Comisiei. O reuniune de criza este prevazuta pentru marti, in incercarea de a gasi o solutie si a evita o catastrofa la votul de investire a CE, prevazut pe 22 octombrie in PE, au declarat pentru AFP mai multe surse europene.

La reuniune vor participa presedintele-ales al Comisiei, crestin-democratul Jean-Claude Juncker, presedintele PE, social-democratul Martin Schulz, si presedintii grupurilor PPE (dreapta) Manfred Weber, socialist Gianni Pittella si liberal Guy Verhofstadt.

Marea coalitie formata de cele trei formatiuni a fost facuta tandari in cursul audierii de miercuri a candidatului spaniol Miguel Arias Canete, desemnat pentru portofoliul Energiei si Climei.

Acest “baron” din cadrul Partidului Popular a fost pus in discutie din cauza conflictelor de interes legate de participantiunile familiei sale in sectorul petrolier. Atacurile cele mai dure au venit din partea socialistilor, care cer clarificari asupra declaratiei de avere, pe care a modificat-o cu o zi inainte sa fie audiat, adaugand venituri pe care a omis sa le declare. Socialistii au obtinut amanarea votului asupra evaluarii lui Canete pentru marti.

Citeste si: Corina Cretu nu a convins Parlamentul European, comisia lui Jean-Claude Juncker ar putea fi remaniata

Dreapta a apreciat ca socialistii au rupt pactul de neagresiune si a decis sa raspunda fiecarei lovituri in parte. “Daca sare o siguranta la PPE, atunci va sari o siguranta la socialisti. Iar aceasta va fi Moscovici”, a avertizat Alain Lamassoure, un eurodeputat francez din cadrul UMP.

Audierea de joi a francezului Pierre Moscovici s-a transformat intr-un calvar. “Din 11 intrebari adresate de PPE, sapte au vizat Franta. Era procesul Frantei, nu audierea unui candidat (la postul de) comisar”, au deplans socialistii.

– Este “prematur” sa se vorbeasca despre schimbarea unor candidati

Moscovici a fost vizat, de asemenea, de liberali si de conservatorii britanici. Liberalii s-au razbunat astfel pentru votul negativ al socialistilor impotriva unui candidat din tabara lor, si anume suedeza Cecilia Malmström, insarcinata cu Comertul. Conservatorii britanici au reactionat ca represalii fata de atacurile socialistilor la adresa lui Jonathan Hill, desemnat pentru Servicii Financiare, au declarat pentru AFP mai multi participanti.

Cu exceptia socialistilor, niciun grup nu a sustinut candidtura fostului ministru francez al Finantelor, considerat “necredibil” pentru portofoliul Afacerilor Economice. El urmeaza sa raspunda in scris unei noi serii de intrebari, iar votul asupra evaluarii sale a fost amanat tot marti.

“Evaluarea finala a candidaturii sale va depinde de repartizarea exacta a sarcinilor intre el si cei doi vicepresedinti in subordinea carora este plasat – Jyrki Katainen (Crestere economica si Competitivitate) si Valdis Dombrovskis (Euro), a declarat Lamassoure.

In total, cinci candidati sunt vizati de critici dure. In afara de Canete, Moscovici si Hill, este vorba despre conservatorul ungur Tibor Navracsics (Educatie si Cetatenie) si liberala ceha Vera Jurova (Justitie). Luni si marti sunt programate alte sase audieri.

Juncker nu a luat nicio pozitie cu privire la problemele pe care le ridica anumiti membri ai echipei sale. “Este multumit de audierea candidatilor, care si-au demonstrat competentele si angajamentul european”, a dat asigurari una dintre purtatoarele sale de cuvant, apreciind ca este “prematur” sa se vorbeasca despre schimbarea unor candidati sau portofolii inainte de finalizarea audierilor.

PPE nu intentioneaza sa-l sacrifice pe Canete. “Nu se va retrage. Juncker nu va schimba niciun candidat si niciun portofoliu si se va merge la vot asa”, au declarat pentru AFP reprezentanti conservatori.

Nemultumirea creste in randul lor. “in acest stadiu, mi-ar fi imposibil sa votez pentru o noua Comisie fara sa tradez angajamentele pe care mi le-am asumat in fata alegatorilor si suntem mai multi alesi UMP in aceasta stare de spirit”, a declarat vineri eurodeputata franceza Rachida Dati.

Numerosi alesi socialisti dau asigurari, la randul lor, ca nu vor putea sa accepte un compromis prin care sa fie nevoiti sa-l voteze pe Arias Canete.