Comisia juridica a Camerei Deputatilor a APROBAT ridicarea IMUNITATII lui VALERIAN VREME

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a APROBAT, marti, ridicarea IMUNITATII fostului ministru VALERIAN VREME, decizia finala urmand sa fie luata de plenul Camerei.

Astfel, 17 deputati au votat ”pentru” ridicarea imunitatii lui VALERIAN VREME, un vot a fost ”impotriva”, doua voturi au fost anulate, iar un deputat s-a abtinut.

Raportul Comisiei juridice va fi trimis Biroului Permanent, care va sesiza plenul.

Surse din comisie au precizat ca plenul s-ar putea reuni peste o saptamana, respectiv martea viitoare, pentru a se pronunta prin vot asupra raportului Comisiei, potrivit Mediafax.

Citeste si: DOSARUL MICROSOFT: AVIZELE pentru inceperea urmaririi penale a cinci fosti ministri au AJUNS la DNA

Presedintele Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, a declarat, luni, ca, dupa ce primeste raportul Comisiei juridice in privinta inceperii urmaririi penale a deputatului VALERIAN VREME in dosarul Microsoft, va convoca de indata plenul, adaugand ca va fi usor, deoarece este sesiune parlamentara.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis in 1 octombrie sa trimita la Comisia juridica solicitarea Ministerului Justitie cu privire la inceperea urmaririi penale a deputatului VALERIAN VREME in dosarul Microsoft, aceasta avand termen zece zile pentru intocmirea raportului.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat ca procurorul general TIBERIU NITU, in baza dispozitiilor articolului 109 alineatul 2 din Constitutie, a articolelor 12 si 19 din Legea 115/1999 si ale Deciziei Curtii Constitutionale nr. 270 din 10 martie 2008, a transmis ministrului Justitiei referatul Directiei Nationale Anticoruptie prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de: senatorul ECATERINA ANDRONESCU – pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani; deputatul VALERIAN VREME – pentru abuz in serviciu; senatorul PETRU SERBAN MIHAILESCU – pentru instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta si spalare de bani.

Citeste si: DOSARUL MICROSOFT: Cazul VALERIAN VREME va fi discutat marti de deputatii juristi

Procurorul general TIBERIU NITU a transmis Parlamentului European referatul DNA prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de europarlamentarul DAN NICA, suspectat de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

De asemenea, procurorul general al PICCJ a transmis presedintelui TRAIAN BASESCU referatul DNA prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de: ADRIANA TICAU, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei – pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani; GABRIEL SANDU, fost ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale – pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani; DANIEL FUNERIU, fost ministru al Educatiei si Cercetarii – pentru abuz in serviciu; ALEXANDRU ATHANASIU, fost ministru al Educatiei si Cercetarii – pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani; MIHAI NICOLAE TANASESCU, fost ministru al Finantelor Publice – pentru abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani.

Camera Deputatilor a fost sesizata pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de VREME VALERIAN, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale in perioada septembrie 2010 – februarie 2012 si in prezent deputat, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, constand in aceea ca ar fi incheiat contractul subsecvent referitor la suplimentarea numarului de licente MECTS, pentru scoli – contractul de furnizare produse nr.108 din 17 august 2011 in baza caruia MCSI a efectuat plati totale de 8.825.673,50 euro, in conditiile in care HG nr.460/2009 nu a reglementat situatia licentelor destinate unitatilor de invatamant, iar pretul licentelor nu reflecta discount-ul acordat de Microsoft, nu a dispus masuri cu privire la aspectele sesizate de catre FTS Romania prin adresa nr. 4550/02.12.2010, cu privire la servicii neprestate.