Comisia Juridica a Senatului amana decizia in cazurile ECATERINA ANDRONESCU si SERBAN MIHAILESCU. Dosarele vor fi completate la Parlament

Senatorii juristi se vor reuni luni, de la ora 13.00, pentru a analiza referatele DNA prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale in cazul fostilor ministri Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu si pe care ministrul Justitiei, ROBERT CAZANCIUC, le-a transmis conducerii Senatului.

UPDATE 16.51: Vicepresedintele Comisiei Juridice din Senat, OVIDIU DONTU, a declarat, luni, ca dosarele in cazul ECATERINEI ANDRONESCU si SERBAN MIHAILESCU vor putea fi completate in sediul Senatului, pentru a se evita retrimiterea acestora la DNA si tergiversarea procedurii.

Senatorul PSD de Suceava a spus ca se impunea retrimiterea dosarelor, dar ca pentru ca nu se doreste tergiversarea procedurii a fost informat Ministerul Justitiei ca acestea pot fi refacute conform chiar in sediul Senatului.

“Am informat Ministerul Justitiei ca se pot complini dosarele chiar in sediul Senatului. Noi am sigilat dosarele la loc, iar comisia tehnica la va desigila in prezenta celor doua parti, Ministerul Justitiei si DNA”, a afirmat Dontu, care a mentionat ca astfel se evita tergiversarea luarii unei decizii.

Vicepresedintele Comisiei Juridice din Senat a explicat ca urmeaza sa fie indeplinita cerinta de refacere conforma a trimiterii catre Comisia juridica a dosarelor cu paginile numerotate astfel incât comisia tehnica sa-si poata indeplini sarcina de a pune documentele la dispozitia membrilor comisiei.

“Ministerul Justitiei si DNA sa complineasca acest viciu de forma. Numerotarea dosarelor sa fie facuta cu mentiunea «conform cu originalul» si stampila de control pe sigiliul dosarului”, a explicat senatorul OVIDIU DONTU, potrivit Mediafax.

El a aratat ca dupa ce aceasta procedura va fi realizata, membrii comisiei vor fi informati de indata, urmând sa studieze dosarele, iar la termenul de peste doua saptamâni membrii comisiei juridice vor asculta punctele de vedere ale celor doi senatori si ale avocatilor acestora.

OVIDIU DONTU a subliniat ca membrii comisiei juridice nu discuta dosarul intocmit de DNA, ci, in baza art. 20, al. 4 al Regulamentului comisiei, doar verifica daca cererea facuta de procurori are sau nu ca scop de “a-l abate pe senator de la exercitiul functiei sale”.

UPDATE 14.00: Comisia Juridica a Senatului a amanat pentru 27 octombrie luarea unei decizii in privinta Ecaterinei Andronescu si a lui Serban Mihailescu pentru ca dosarele pe care trebuie sa le studieze sunt foarte voluminoase.

Presedintele Comisiei juridice, CATALIN BOBOC (PNL), a declarat ca doi senatori PSD au propus amanarea cu doua saptamani a dezbaterii privind ridicarea imunitatii fostilor ministri ECATERINA ANDRONESCU si SERBAN MIHAILESCU, propunerea fiind aprobata din vot.

Presedintele comisiei a precizat ca motivatia pentru solicitarea acestei amanari a fost numarul mare de documente de studiat.

Boboc a precizat ca a propus in comisie termenul de 15 octombrie pentru un vot pe cererea de incepere a urmaririi penale in cazul senatorilor ECATERINA ANDRONESCU si SERBAN MIHAILESCU, precizand ca, in opinia sa, exista timp pana atunci pentru studierea dosarelor.

”Din pacate, propunerea mea nu a intrunit voturile colegilor din comisie si propunerea unui alt coleg a fost de a amana doua saptamani. Voi informa in legatura cu acest subiect si Biroul Permanent. Nu inteleg de ce trebuie sa tergiversam problema aceasta”, a spus Boboc.

El a declarat ca, desi dosarele sunt mari, senatorii juristi nu se propunta asupra fondului problemei.

Presedintele Comisiei juridice a mai declarat ca membrii comisiei au inceput sa studieze o parte din dosare precum si referatul parchetului.

”De aici incolo va fi studiu individual”, a completat Boboc.

Despre faptul ca documentele nu erau numerotate, CATALIN BOBOC a spus: ”Cei de la Ministerul Justitiei nu au respectat, sa spunem, in tocmai procedura in sensul ca nu fiecare pagina este numerotata si nu scrie pe ea cine anume si-o asuma si nu e conforma cu originalul, sau cel putin nu scrie pe ea treaba aceasta”.

El a adaugat ca, din acest punct de vedere, nu crede ca sunt probleme si a mentionat ca dosarele au fost deschise in fata membrilor comisiei.

”O parte dintre dosare s-au deschis”, a continuat Boboc si a tinut sa precizeze ca membrii comisiei ”nu le-au si citit”.

”Sper ca reprezentantii Ministerului Justitiei sa vina cat mai repede, noi am cerut acest lucru de la ora 11.00 si o sa merg acum in birou sa fac si o adresa oficiala”, a mai spus Boboc.

El a explicat ca, intre timp, dosarele au fost resigilate, astfel ca deocamdata nu mai pot fi studiate de membrii comisiei.

“S-au desigilat cutiile. Erau trei cutii si s-a constatat ca documentele nu erau numerotate si inregistrate, motiv pentru care s-au resigilat sa se intample lucrurile in deplina legalitate”, a spus Andronescu, la finalul sedintei Comisiei juridice.

Andronescu a afirmat ca este revoltata de aceasta situatie. “Nu sunt emotionata, sunt amarata si revoltata ca traiesc asemenea momente”, a declarat Andronescu.

La randul sau, senatorul SERBAN MIHAILESCU a precizat ca nu stie nimic din ce contin dosarele. “Daca as fi luat la cunostinta de o fila, as fi putut sa va spun. Eu nu stiu nimic decat ce comentati dumneavoastra. Au fost discutii si vom fi chemati sa-l studiem aici”, a aratat Mihailescu.

Fiind intrebat cand va reveni la Comisie, acesta a spus: “Cand ma suna dansii”.

“Acum va fi obligatoriu ca procedura sa fim insotiti de un avocat, pentru ca sunt documente create de… dar nicio problema”, a precizat fostul ministru.

De asemenea, a mai afirmat ca situatia este “perfecta”.

“Perfecta, este o situatie perfecta pentru toata lumea, nicio problema”, a mai aratat Mihailescu.

UPDATE 13.00: ECATERINA ANDRONESCU a venit la Comisia juridica pentru a-si studia dosarul. Andronescu a declarat ca este nevinovata si ca nu a luat niciodata mita.

“A fost convocata sedinta Comisiei juridice pentru luni pentru a se studia dosarele. Sunt 13 volume. Urmeaza sa stabilim când ne mai intâlnim, când reusesc toti senatorii sa studieze documentatia”, a declarat vineri vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru.

De asemenea, senatorii juristi ar putea sa se reuneasca si in cursul zilei de marti, pentru o noua sedinta a comisiei.

Senatorul Serban Mihailescu a declarat ca a fost invitat sa participe la sedinta Comisiei juridice de luni pentru a-si prezenta punctul de vedere cu privire la subiectul licentelor IT (Microsoft).

Citeste si: Plenul Camerei Deputatilor va discuta luni ridicarea imunitatii lui VALERIAN VREME

“’Am fost invitat sa particip la sedinta Comisiei juridice luni, la ora 13,00. Eu am primit invitatie scrisa. Marti este a doua sedinta. Luni se deschid documentele si marti e din nou sedinta’, a spus Mihailescu.

Biroul Permanent al Senatului a hotarât pe 1 octombrie sa inainteze Comisiei juridice copiile materialului probator si referatul DNA prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale in cazul fostilor ministri, dând un termen comisiei de 15 zile pentru intocmirea unui raport, care urmeaza a fi inaintat conducerii Senatului si apoi plenului.

Citeste si: DOSARUL MICROSOFT: AVIZELE pentru inceperea urmaririi penale a cinci fosti ministri au AJUNS la DNA

“Am incercat cu maxima rapiditate sa operationalizam aceasta problema. Am hotarât, conform procedurilor, Regulamentului, sa inaintam referatul si copiile materialului probator catre Comisia juridica, careia i-am dat un termen de 15 zile pentru intocmirea raportului. 15 zile calendaristice, intotdeauna asa se procedeaza. Deci, astazi suntem in 1, pe 15 octombrie. (…) Dupa ce vine raportul, acesta trebuie trimis, adus la cunostinta tuturor grupurilor parlamentare si sigur ca dupa aceea in prima sedinta de plen va intra in discutie”, a declarat presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, la finalul sedintei Biroului Permanent din 1 octombrie.

Ministrul Justitiei, ROBERT CAZANCIUC, a transmis Senatului referatele DNA prin care se solicita declansarea procedurilor pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale in cazul fostilor ministri ECATERINA ANDRONESCU si SERBAN MIHAILESCU, dupa ce anterior le-a primit de la procurorul general al Parchetului de pe lânga Inalta Curte de Casatie si Justitie.

DNA a fost sesizata la 5 iunie 2013 de Corpul de Control al Prim-ministrului ca urmare a verificarilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informationala si la Ministerul Educatiei Nationale in legatura cu inchirierea de licente educationale.