SENATUL va vota pentru RIDICAREA IMUNITATII lui GABRIEL OPREA miercuri, de la ora 10.30. UPDATE

Comisia juridica a Senatului discuta in sedinta de marti solicitarea DNA de avizare a inceperii urmaririi penale a fostului ministru GABRIEL OPREA, urmand ca, dupa finalizarea raportului, Biroul Permanent sa decida cand va fi dezbatuta si votata in plen cererea, informeaza Mediafax.

UPDATE 14.50 Comisia Juridica a dat aviz pozitiv astazi cererii procurorilor de ridicare a imunitatii lui Gabriel Oprea. Votul final va fi dat in plenul Senatului, cel mai probabil miercuri, de la ora 10.30.

UPDATE 14.00 Comisia juridica a votat pentru solicitarea DNA de incepere a urmaririi penale a fostului ministru de interne GABRIEL OPREA in dosarul abuzului de serviciu cu privire la COLOANELE OFICIALE. Comisia a votat cu 9 voturi pentru ridicarea imunitatii si unul singur impotriva. Votul final pentru ridicarea imunitatii va fi dat in plenul Senatului. 

UPDATE 13.40 GABRIEL OPREA: Nu am cerut nimic in plus fata de alti ministri. UPDATE

“S-a stabilit de saptamana trecuta. Au intrunirea marti, adica maine. Nu stiu sa spun acum (daca raportul Comisiei va putea fi intocmit astfel incat sa intre in atentia senatorilor in sedinta plenului de miercuri – n.r.). O sa putem sa cerem Comisiei juridice sa ne spuna un punct de vedere. Nu stiu daca au stabilit o agenda in acest sens”, a declarat luni presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Cererea DNA a fost transmisa Comisiei juridice saptamana trecuta, miercuri, in urma unei sedinte extraordinare a Biroului Permanent.

Senatorii juristi il vor invita pe OPREA sa-si studieze dosarul si sa formuleze un punct de vedere inainte de intocmirea raportului. El a declarat sambata ca nu stie daca va participa la sedinta, dar ca se va consulta cu avocatul sau pe aceasta tema.

CITESTE SI: UDMR voteaza pentru inceperea URMARIRII PENALE impotriva lui GABRIEL OPREA

Liderul UNPR le-a cerut saptamana trecuta senatorilor sa voteze pentru aprobarea solicitarii DNA, prin intermediul unei scrisori deschise adresate presedintelui Senatului si presedintelui Comisiei juridice din Senat, Catalin Boboc, fara a mentiona insa posibilitatea demisiei.

“Va aduc la cunostinta faptul ca nu doresc sa beneficiez de aceasta imunitate de procedura, socotind ca se va stabili adevarul, adica nevinovatia mea. In consecinta, solicit colegilor mei senatori sa voteze cererea de urmarire penala, pentru a nu se prelungi perioada necesara stabilirii adevarului”, arata OPREA in scrisoare.

CITESTE SI: NOI DETALII-CHEIE din dosarul de ABUZ in SERVICIU al lui GABRIEL OPREA

La nivel declarativ, toate partidele, mai putin ALDE, au sustinut ca vor vota in favoarea cererii DNA.

PNL a anuntat ca isi va mentine cutuma de a vota in favoarea cererilor justitiei si in cazul cererii formulate de DNA in ceea ce il priveste pe fostul ministru GABRIEL OPREA. De asemenea, PSD nu se va opune solicitarii DNA privind urmarirea penala a lui GABRIEL OPREA, presedintele partidului, Liviu Dragnea, sustinand ca social-democratii raman ”consecventi in a nu se opune solicitarilor care vin din partea sistemului judiciar”, o pozitie similara avand si UDMR.

Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca partidul sau va astepta raportul Comisiei juridice inainte de a lua o decizie in privinta cererii DNA.

Fostulul ministru de Interne si senator GABRIEL OPREA este acuzat de abuz in serviciu, pentru insotirea deplasarilor sale de echipaje ale Politiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat ilegal si procurorul general Tiberiu Nitu, in baza unui protocol.

Procurorii DNA trebuie sa obtina avizul Senatului pentru a incepe urmarirea penala pe numele lui GABRIEL OPREA. In acest sens, procurorul sef al DNA a trimis procurorului general referatul cauzei in vederea sesizarii Senatului, precum si un numar de 15 volume cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

Potrivit DNA, OPREA se face vinovat de doua infractiuni de abuz in serviciu, una constand in folosirea resurselor umane si materiale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a asigura, in mod nelegal, insotirea deplasarilor efectuate in perioada in care era ministru cu echipaje ale Politiei Rutiere, iar cealalta constand in incheierea unui protocol in baza caruia procurorul general, Tiberiu Nitu, a beneficiat, in mod nelegal, de insotirea deplasarilor efectuate cu echipaje ale Politiei Rutiere.

CITESTE SI: GABRIEL OPREA DEZVALUIE DE CE I-A DAT COLOANA OFICIALA LUI TIBERIU NITU

Deschiderea anchetei de catre DNA a urmat accidentului din 20 octombrie 2015 in care politistul Bogdan Cosmin Gigina (28 de ani) de la Brigada Rutiera a Capitalei a murit dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe bulevardul Stirbei Voda din Capitala, in timp ce asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului GABRIEL OPREA.

In acest caz a fost deschis initial un dosar la Parchetul Tribunalului Bucuresti, trimis apoi Parchetului Inaltei Curti si in final DNA, intrucat s-ar fi savarsit fapte de abuz in serviciu legat de folosirea coloanelor oficiale.

OPREA a fost audiat in acest dosar pe 28 octombrie, la Parchetul Tribunalului Bucuresti, in calitate de martor.

Fostul vicepremier a declarat atunci ca nu a beneficiat de servicii in plus fata de alti ministri de Interne si ca in intreaga sa activitate nu a incalcat niciodata legea. Intrebat daca s-a deplasat cu coloana oficiala de peste 1.500 de ori de la inceputul acestui an, ministrul a raspuns ca a avut “mai multe deplasari”, tot timpul pentru a-si face datoria.

Ministrul GABRIEL OPREA a avut, in 10 luni, 1.607 deplasari cu coloana oficiala, la institutii publice si la destinatii private, in timp ce primul ministru a avut 814 deplasari, iar presedintele a avut 580 de deplasari, se arata in ordonanta de declinare a dosarului privind accidentul in care a murit politistul Bogdan Gigina.

Sursa foto: realitatea