CAZUL SOVA, RETRIMIS IN COMISIA JURIDICA. Tariceanu: PLENUL este SUVERAN. UPDATE

Comisia juridica a Senatului se intruneste astazi pentru a discuta cazul DAN SOVA, informeaza B1 TV.

UPDATE 17.41: Presedintele Senatului, CALIN POPESCU TARICEANU, a declarat, miercuri, ca membrii Comisiei juridice vor trebui pana martea viitoare sa prezinte “o propunere articulata” de proiect de hotarare cu privire la cazul DAN SOVA, insa PLENUL este SUVERAN sa decida chiar si in cazul in care in comisie nu se ajunge la un consens pe acest subiect.

“Comisia juridica nu a avut cvorumul pentru luarea unei decizii si, ca atare, Biroul permanent a hotarat sa ii solicite sa intocmeasca un proiect de hotarare care sa fie supus votului plenului Senatului. Senatul este in final suveran sa ia decizii, chiar si in cazul in care Comisia juridica va fi in incapacitatea de a lua o decizie, presupunand ca niciuna dintre variantele discutate nu va intruni majoritatea”, a afirmat CALIN POPESCU TARICEANU.

El a explicat ca in situatia in care Comisia juridica, din considerente de cvorum si de majoritate, nu va ajunge la o concluzie, plenul Senatului urmeaza sa transeze acest caz.

“Daca avem din partea Comisiei juridice o propunere articulata, care a primit votul in comisie, atunci o supunem pe aceea plenului, care poate sa o accepte sau poate sa o respinga. Daca in comisie nu se ajunge la nicio propunere pentru ca nu pot sa intruneasca votul majoritar, atunci, in plen, incep discutiile, vin propunerile, de exemplu, ale liderilor grupurilor parlamentare sau ale celorlalti senatori si se supun acelea la vot. (…) (Saptamana viitoare am putea avea — n.r.) un vot in plenul Senatului privitor la cererea de incuviintare si o hotarare a Senatului in acest sens, daca se hotaraste in acest fel — sa se faca din nou vot si hotarare — sau se hotaraste, tot de catre plen, cealalta varianta sa se adopte numai o hotarare”, a subliniat CALIN POPESCU TARICEANU.

Presedintele Senatului a amintit ca proiectul de hotarare a Senatului vizeaza cererea de incuviintare a retinerii si arestarii preventive in cazul senatorului PSD DAN SOVA. “Vorbim de un proiect de incuviintare a cererii de retinere si arestare preventiva (a senatorului Dan Sova — n.r.). Cu asta am fost sesizati”, a conchis el.

UPDATE 15:15: Plenul Senatului a retrimis in Comisia Juridica, miercuri dupa-amiaza, cazul social-democratului DAN SOVA, dupa ce senatorii juristi decisesera reluarea votului in cazul fostului ministru al Transporturilor.

“Nu dorim sa tergiversam nicio decizie. Daca, marti, cand reluam sedinta, Biroul Permanent nu primeste sau decizia Comisiei Juridice nu este adoptata in comisii regulamentare, conform procedurilor prevazute de regulament, decizia va fi luata in plen. Alta procedura nu cunoastem.

(…) Plenul e suveran. Ce va decide plenul, o sa vedem marti”, a explicat social-democratul CRISTIAN DUMITRESCU, vicepresedinte al Senatului.

Acesta a mai precizat ca “diligentele pe care Biroul Permanent le-a facut au fost foarte clare, rapide, cu celeritate”.

“Aveam termen pana marti sa luam in discutie punctul de vedere. El a fost formulat mai rapid, mai repede. Am luat o decizie. Pana marti i-am rugat sa incerce sa faca acest proiect de hotarare. Daca nu vor reusi, decizia se va lua in plen, pe baza unei dezbateri cu argumente, si vom decide in plen cum se va proceda”, a subliniat senatorul PSD.

Acesta a fost intrebat ce se va intampla daca saptamana viitoare se va decide reluarea votului. “Daca se decide, se reia votul”, a raspuns CRISTIAN DUMITRESCU, adaugand ca “nu mai e vorba de reluarea procedurii”.

“Nu stiu cum va decide plenul, sa fac supozitii, evaluari juridice”, a mai spus senatorul PSD.

UPDATE 12:08: Comisia Juridica a hotarat, miercuri, reluarea votului in cazul lui DAN SOVA, informeaza B1 TV.

Este vorba despre reluarea intregii proceduri, inclusiv cererea DNA impotriva lui SOVA sa fie supusa in Comisia Juridica.

Astfel, DAN SOVA va fi audiat din nou in Comisia Juridica, iar mai apoi in plen se va relua votul in cazul sau. Decizia a fost luata cu 4 pentru, 3 impotriva, 1 abtinere.

CATALIN BOBOC, presedintele Comisiei Juridice, senator PNL declara ”ca ar trebui sa constatam potrivit noului Regulament al Senatului ca votul din 14 martie a fost perfect valabil si ar trebui doar sa constatam ca domnul DAN SOVA poate merge in fata procurorilor. Doar reinterpretam acel vot.”

IOAN CHELARU, senator PSD spune ca ”aceasta argumentatie nu tine. Voi face si eu o propunere. CCR ne reproseaza ca  votul nostru a fost dat pe doua acte declarate neconstitutionale – Regulamentul Senatului si Hotararea Senatului din 14 martie. Punctul meu de vedee e urmatorul – CCR declarand-o neconstitutionala Hotararea Senatului a invalidat intreaga procedura care a avut loc atunci la domnul SOVA. Va propun un raport si un proiect de hotarare prin care solicitarea parchetului va fi pozitiv sau negativ in functie de votul in plen potrivit Regulamentului in vigoare”. 

CRISTIAN BODEA, senator PNL, declaara ”Dragi colegi cu studii juridice. CCR ne spune ca Senatul a dat un alt inteles votului altul decat cel constitional. Noi practic am votat pe o procedura corecta, dar interpretarea rezultatului votului a fost incorecta. Deci CCR spune clar ca Senatul a atribuit rezultatului votului un alt efect juridic. Practic noi trebuie sa atribuim rezultatului votului efectul juridic corect. De aceea e simplu pentru domnul presedinte al Senatului sa atribuie rezultatului votului decizia ca si in Cazul Valcov dat in aceeasi zi si anume vot de incuviintare”. 

Aceeasi comisie trebuie sa dea pana saptamana viitoare un raport legat de acest caz , dupa cum a decis Biroul permanent, iar DNA a cerut Senatului ca cel tarziu astazi sa puna la dispoziţie toate documentele Comisiei de Regulament din anii 2014 si 2015.

CITESTE SI: SENATUL solicita COMISIEI JURIDICE un punct de vedere referitor la decizia CCR in cazul SOVA

La ora 10 se vor intruni in sedinta senatorii juristi. Acestia au termen o saptamana pentru a da un raport in acest caz, in functie de vot. in acest fel se va decide daca sunt pentru reluarea votului sau interpretarea pozitiva a votului din Senat.

CITESTE SI: DNA ii cere SENATULUI sa PREDEA, pana miercuri, toate INSCRISURILE din 2014 si 2015 a COMISIEI de REGULAMENT. REACTIA SENATULUI. UPDATE

Apoi se va adopta un proiect care va merge in plenul Senatului, for decizional, care se va pronunta in acest caz, dupa ce ICCJ a spus ca votul in cazul SOVA este neconstitutional.

Sursa foto www.realitatea.ro