Comisia pentru Cultura a scos limitarea varstei de pensionare pentru managerii institutiilor de cultura

Ministrul Culturii, Gigel Stirbu a participat, marti, la sedinta Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor, unde a discutat despre Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei nr. 68/2013 pentru modificarea si completarea Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul institutiilor publice de cultura.

In cadrul dezbaterii s-a decis  modificarea unor acticole din OUG 68/2013. Printre acestea se numara si eliminarea limitarii varstei de pensionare a managerilor institutiilor de cultura.

“Aduc in discutie apelul facut de Asociatia Romana pentru Promovarea Artelor Spectacolului, un apel pentru promovarea competentei in managementul institutiilor publice, un apel semnat de foarte multi oameni din domeniul cultural. Daca exista colaborare din partea tuturor partilor, lucrurile pot sa conduca la functionarea unui sistem foarte important pentru tot ceea ce inseamna spatiul romanesc”, a declarat ministrul Gigel Stirbu.

Vezi aici ce nemultumirile actorilor vizavi de ordonanta care impunea limitarea de varsta pentru directorii de teatru

Referindu-se la problema varstei de pensionare a managerilor institutiilor de cultura, ministrul Culturii a afirmat ca Legea nu trebuie sa altereze un sistem care functioneaza, ci sa puna ordine intr-un sistem care nu functioneaza.

“Nu cred ca atingerea unui prag de varsta poate conduce la imposibilitatea de a exercita un mandat de manager, indiferent in ce institutie activezi. Pot sa dau multe exemple, in sistemul sanitar sunt foarte multi profesori doctori care au un grad de competitivitate la o varsta, aproape de pensionare. Legea nu trebuie sa strice un sistem care functioneaza, legea trebuie sa faca in asa fel incat sa puna ordine intr-un sistem care nu functioneaza. Iar atunci cand lucrurile merg, destul de bine, mi se pare anormal sa intervenim si sa le schimbam”, a precizat ministrul Culturii.

Directorul Teatrului National „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti si presedintele UNITER, Ion Caramitru, a subliniat problematica pe care prezenta ordonanta o ridica cu privire la varsta de pensionare.

“Am luat cu surpriza contact cu realitatea si la cererea colegilor mei din domeniu v-am adresat dorinta de a putea discuta asupra acestei ordonante, care impune pe de o parte o limita de varsta pentru manager. Argumentele noastre sunt impotriva si toata experienta institutiilor de cultura majore si din Romania si din alte tari arata ca acest lucru nu este folosit nicaieri in lume”, a declarat Caramitru.

Vicepresedintele Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa, Madalin Voicu a declarat: “Cultura, in sine, inseamna oglinda unei natiuni. Nicio tara, nicio natiune, niciun popor, nu a rezistat in timp fara cultura. Ma bucur ca ministrul culturii si primul-ministru au inteles ca aceste lucruri sunt importante, cultura apartine tuturor. Romanii au calitati formidabile, iar cultura este unul dintre domeniile in care ne-am aratat capacitatea si calitatea. Ma bucur asadar sa ne intoarcem la normalitate.”

Dorina Lazar, directorul Teatrului Odeon din Bucuresti, si-a exprimat multumirea fata de modul in care problemele cu care se confrunta reprezentantii institutiilor de cultura sunt luate in consideratie: “Va multumesc pentru ziua de azi, pentru surpriza placuta pe care am avut-o si pentru faptul ca am intalnit atata bunavointa pentru a afla si a rezolva nevoile artistilor.”

In incheiere, presedintele Comisiei pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa, Florin-Alexandru Alexe a multumit tuturor invitatiilor pentru participarea la sedinta si a tinut sa asigure reprezentantii mediului cultural de toata sustinerea sa. ”Va multumesc ca ati raspuns invitatiei de a fi astazi aici si va rog sa considerati ca aceasta este casa dumneavoastra, o casa deschisa tuturor initiativelor si proiectelor de imbunatatire a performantelor culturii romane. Aici veti gasi intotdeauna sprijin, dar si eficienta”, a spus Alexe.

Din partea Ministerului Culturii au mai participat Mihaela Kaitor, secretar general si Ani Hurduc, sef serviciu legislativ. La sedinta comisiei au fost prezenti, de asemenea, reprezentanti ai institutiilor publice de cultura: Ion Caramitru, director, Teatrul National „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti, presedinte UNITER, George Mihaita, director, Teatrul de Comedie, Dorina Lazar, director, Teatrul Odeon, Alexandru Arsinel, director, Teatrul de revista “Constantin Tanase”, Ioan Onisei, consilier UNITER, precum si Cristian Papagheorghiu, directorul Directiei pentru cultura, Primaria Municipiului Bucuresti.