Comisia privind Terorismul: o noua abordare la nivel european in privinta securitatii

Noua Comisie a Parlamentului European pentru Terorism (TERR), initiata de Grupul PPE, s-a intanit astazi pentru prima data. Ea are la dispozitie un an pentru a evalua modul in care politicile si instrumentele de combatere a terorismului pot fi imbunatatite la nivel european.

Arnaud Danjean, ales in calitate de purtator de cuvant al Grupului PPE in cadrul comisiei, a explicat obiectivele principale pe care ar trebui sa le urmeze in urmatorul an: “Intrucat tarile europene au fost in mod repetat vizate de terorismul jihadist in ultimii ani, cetatenii nostri cer tuturor Serviciilor de securitate europene si Institutiilor din domeniul aplicarii legii o cooperare mai profunda si mai eficienta. Chiar daca stim ca nu exista un sistem fara riscuri, trebuie sa abordam aceasta cerere urgenta si legitima. De aceea, comisia speciala va trebui sa analizeze ceea ce se poate face mai bine la nivel european pentru a face fata acestei amenintari prelungite si periculoase. “

Descriind sarcinile comisiei, Jeroen Lenaers, deputat in Parlamentul European, a declarat: “Grupul PPE s-a aflat in prim plan in abordarea situatiei dificile a securitatii interne din Europa. S-au facut multe pentru a preveni pericolele imediate, insa este necesara o examinare amanuntita pentru a finaliza sarcinile pe care ni le-am stabilit. In cadrul lucrarilor Comisiei pentru Terorism va trebui sa analizam cu atentie modul in care informatiile judiciare, de politie si de inteligence sunt impartasite in practica de statele membre. Daca si unde se intampla acest lucru, si de ce. De asemenea, va trebui sa intelegem cum agentiile UE si bazele de date interconectate sprijina statele membre in combaterea si prevenirea terorismului si daca acest lucru este suficient. Nu in ultimul rand, trebuie sa ne asiguram ca radacina raului, cum ar fi radicalizarea si finantarea terorismului, sunt abordate in mod corespunzator”.

Parlamentul European a hotarat sa infiinteze comisia la initiativa grupurilor PPE, ECR si ALDE in iulie. Se va permite sa se recurga la misiuni de informare, la sedinte cu circuit inchis si acces la documente confidentiale. Comitetul trebuie sa prezinte Parlamentului doua rapoarte care sa contina constatari si recomandari privind masurile si initiativele care trebuie luate in domeniul prevenirii terorismului in urmatoarele 12 luni.

Sursa foto: mondonews