Conducerea Parlamentului discuta astazi despre constituirea comisiei speciale pentru Rosia Montana

Comisia de Cod electoral: Primarii, alesi intr-un singur tur, consilierii pe liste

Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului discuta, marti, despre constituirea unei comisii speciale pentru proiectul Rosia Montana, care va avea rolul de a analiza toate problemele pe care le ridica exploatarea miniera. Comisia pentru Rosia Montana va intocmi la final un raport, care va contine cel mai probabil si o situatie de la fata locului. 

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, declara zilele trecute ca procedura de urgenta pentru votarea proiectului in Parlament va fi retrasa si se va reveni la formula convenita initial cu liderii USL, aceea de infiintare a unei comisii speciale.

“Am avut o discutie cu premierul Ponta si cu alti colegi, si din PSD si din PNL, din Guvern, pe multe subiecte. Cel mai arzator probabil privitor la Rosia Montana. Mi-am reafirmat convingerea ca este un proiect care, in mod normal, se asuma sau nu se asuma de catre Guvern. Domnul prim-ministru a ramas pe ideea ca proiectul a fost inaintat in Parlament. PSD a convenit – vorbesc acum de domnul Ponta in calitate de lider al PSD – sa revenim la formula convenita initial, a unei comisii speciale in Parlament. Deci se solicita retragerea procedurii de urgenta”, declara Crin Antonescu.

La randul sau, presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, ca cea mai buna solutie este ca premierul sa retraga din Parlament proiectul privind Rosia Montana si a atras atentia ca, in caz contrar, va sesiza Curtea Constitutionala.

“In aceste conditii, cred ca cea mai buna solutie este ca Guvernul sa retraga proiectul din Parlament. Sunt si lucruri care trebuiesc stabilite prin lege. Aceasta exploatare daca se va face sau nu, trebuie facuta in interiorul legislatiei existente si cu avize date de institutiile autorizate sa faca acest lucru. Este o chestiune de asumare si respectare a statului de drept. De aceea avem separatia puterilor in stat. (…) Putem constata in proiect ca prin lege se modifica licenta, care e atributul Executivului. Prin aceasta lege se permite prelungirea licentei pana la 20 de ani, desi legea permite acum prelungiri pana la maxim 5 ani. Este o incalcare a Constitutiei. Tot prin lege se face reconfigurarea perimetrelor adiacente. Toate acestea m-au facut sa afirm ca legea este neconstitutionala si nu a fost nicidecum o indicatie catre CCR. Cand stii jurisprudenta CCR, e usor sa anticipezi. Eu nu voi sta spectator cum a stat d-nul Iliescu la privatizarea Rompetrol si Petrom. Voi sesiza CCR. Nu vreau sa-mi incarc constiinta fiind partas la un act ilegal. Daca majoritatea de 70% o voteaza si imi vine in forma trimisa de Guvern, poate sa vina, dar eu am obligatia sa veghez la constitutionalitatea legilor. Imi voi face atributiunile”, a spus Basescu.