Comisiile de specialitate din PE au avizat pozitiv candidaturile slovenei Violeta Bulc si slovacului Maros Sefcovici pentru CE

Comisiile de specialitate din PE au avizat pozitiv candidaturile slovenei Violeta Bulc si slovacului Maros Sefcovici pentru Comisia Europeana, in urma unei remanieri decise de Jean-Claude Juncker, deschizand calea pentru votul de investitura al noului Executiv european prevazut miercuri in plen.

Principala schimbare consta in faptul ca socialistilor le-a fost atribuit cel de-al treilea post de vicepresedinte dintre cele sapte stabilite in cadrul viitoarei Comisii Europene, in urma promovarii comisarului slovac Maros Sefcovici.

“Dorim ca noua Comisie sa-si inceapa mandatul la 1 noiembrie. Nu dorim ca (Jose Manuel) Barroso sa supravietuiasca in plan politic”, a afirmat liderul grupului social-democrat din Parlamentul European, italianul Gianni Pittella.

Remanierea Comisiei a fost necesara dupa ce slovena Alenka Bratusek a fost respinsa de eurodeputati la audierile din comisiile de specialitate ale PE.

Citeste si: COMISIA EUROPEANA risca sa nu poata sa-si inceapa activitatea la 1 noiembrie

Social-democratul slovac Maros Sefcovici, desemnat initial comisar pentru Transporturi, a fost ulterior propus vicepresedinte pentru Energie si Clima. Portofoliul pentru Transporturi i-a fost incredintat noii candidate slovene, liberala Violeta Bulc, vicepremier in Guvernul condus de Miro Cerar.

Noi audieri au fost organizate luni seara la Strasbourg pentru cei doi candidati, iar slovena Violeta Bulc si slovacul Maros Sefcovici au primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului European. Conservatorii din Parlamentul European i-au recomandat insa slovenei Violeta Bulc “sa-si perfectioneze cunostintele acumulate in doar patru zile cu privire la politica europeana in domeniul Transpoturilor”.

Votul de investitura a noii Comisii Europene urmeaza sa se desfasoare miercuri, conform programului stabilit, si va fi precedat de un discurs al lui Jean-Claude Juncker, care va anunta, cu aceasta ocazie, programul echipei si va face precizari in legatura cu o serie de modificari.

Ungurul Tibor Navracics va pierde, astfel, portofoliul pentru Cetatenie, incredintat grecului Dimitris Avramopoulos, in timp ce socialistul Frans Timmermans ar urma sa primeasca si domeniul dezvoltarii durabile, potrivit unor surse europene.

CITESTE SI: PE a aprobat candidaturile lui MOSCOVICI si CANETE pentru posturi in Comisia Europeana 

Noul sef al Executivului european urmeaza, de asemenea, sa precizeze cum vor fi administrate competentele celor sapte vicepresedinti si ale comisarilor pe care acestia ii vor coordona. “in cazul unui conflict intre Vladis Dombrovskis (vicepresedinte pentru Euro) si Pierre Moscovici (comisar pentru Afaceri Economice), eu voi decide”, a afirmat Jean-Claude Juncker, intr-o scrisoare trimisa presedintelui liberalilor europeni, Guy Verhofstadt.

Noua echipa a Comisiei Europene are un profil politic mai pronuntat decat al Comisiei Barroso in exercitiu, in conditiile in care printre membrii sai se afla trei fosti premieri (finlandezul Jyrki Katainen, letonul Valdis Dombrovskis si estonul Andrus Ansip), doi fosti ministri de Externe (Frans Timmermans si italiana Federica Mogherini) si doi fosti ministri ai Economiei (Pierre Moscovici si daneza Margrethe Vestager).

Noua Comisie Europeana mizeaza, la votul prevazut miercuri in plenul PE, pe sustinerea celor trei mari grupuri politice din Parlament: conservatorii din PPE, socialistii si liberalii, aliati intr-o ampla coalitie si cu majoritate in Legislativul european.

Verzii au denuntat insa “micile aranjamente intre prieteni” si a atras atentia ca acestea “fac jocul euroscepticilor in Europa”. Cei 50 de eurodeputati ai grupului au fost indemnati sa voteze impotriva unei Comisii “fara convingere si fara viziune pentru Europa”, dupa cum a acuzat francezul Yannick Jadot.