LEGEA DARII in PLATA. MODIFICARE IMPORTANTA referitoare la PRIMA CASA. UPDATE

Comisiile Economica si Juridica a Senatului discuta, miercuri, LEGEA DARII in PLATA, la sedinta fiind invitati reprezentanti ai BNR (viceguvernatorii Bogdan Olteanu si Liviu Voinea), ai comunitatii bancare (conducerea Asociatiei Romane a Bancilor si cea a Patronatelor Bancare), Ministerului de Finante (Enache Jiru si Stefan Nanu) dar si reprezentanti de la varful ANPC, noteaza jurnalistii de la hotnews.

UPDATE 15.30: MODIFICARE IMPORTANTA la COMISII. Programul „PRIMA CASA” a fost inclus în LEGEA DARII in PLATA. Banca Nationala dorea ca darea în plata sa nu se aplice creditelor prin programul „PRIMA CASA”.

Votul din aceste comisii a fost unul cu scantei. Au fost sapte voturi pentru excluderea clientilor care au luat credite prin programul „PRIMA CASA” din LEGEA DARII in PLATA si opt voturi impotriva excluderii. Amendamentul a picat asadar, astfel ca si cei care au luat credite prin programul „PRIMA CASA” vor putea sa beneficieze de LEGEA DARII in PLATA.

Sedinta de miercuri vine la doar o zi dupa ce Comisia de Buget a Senatului a respins in bloc propunerile BNR din perspectiva scrisorii transmise Parlamentului de presedintele KLAUS IOHANNIS, odata cu solicitarea de a se re-discuta LEGEA DARII in PLATA.

CITESTE SI: DANIEL ZAMFIR, INITIATORUL LEGII DARII IN PLATA, EXPLICA DE UNDE PLEACA IPOCRIZIA BNR

DECLARATII din timpul SEDINTEI:

DANIEL ZAMFIR, initiator lege DAREA in PLATA: Nu vor beneficia de aceasta lege cei care au luat credite pentru afaceri, ci consumatorii. Tot la solicitarea Presedintelui, propun sa marim termenul in care un consumator poate solicita darea in platade 15 zile la 30 de zile.

Avem un caz in care un client va fi urmarit de banca pana cand va avea 104 ani, pentru un credit. O sa va prezint imediat acest caz, I s-a luat casa, a platit cat a putut plati. Au fost 32 de oameni care s-au sinucis din cauza bancilor.

ANPC a castigat un proces cu o banca- OTP, pe motiv ca banca avea o clauza abuziva care privea dobanda. Banca marea cand voia ea dobanda, practic. Banca aceea va avea de restituit clientilor circa 80 de milioane de euro. Dar celor care s-au sinucis , cine le mai da inapoi ceva?

BOGDAN OLTEANU, viceguvernator BNR: Noi am inaintat si in scris un material care vine sa transpuna in reformulari cererea de reexaminare a Presedintelui Romaniei. Abordarea presupune abordarea din perspectiva sociala a legii si citez “problematica are si conotatii sociale”.

Sursa foto: adevarul