COMITET EXECUTIV NATIONAL PSD. Dan Sova, Mircea Geoana si Marian Vanghelie au fost exclusi din PSD. LIVE TEXT

Social-democratii s-au reunit, joi, in cadrul Comitetului Executiv National, la sediul central al PSD – prima reuniune intr-un for de conducere dupa alegerile prezidentiale din 16 noiembrie. Pe agenda discutiilor se afla rezultatul alegerilor, precum si strategia pentru perioada urmatoare. De asemenea, premierul s-ar putea prezenta cu lista unui guvern restructurat, care sa fie supusa aprobarii CExN.

UPDATE ora 18.14: Premierul Victor Ponta a declarat joi seara, dupa sedinta Comitetului Executiv National (CExN) al PSD, ca PSD are nevoie de un nou proiect pentru perioada 2015-2019 care sa arate “foarte clar” ca partidul s-a rupt de “comunisti”, de “baroni” si de corupti si a adaugat ca s-a decis ca COngresul partidului sa aiba loc in primavara anului viitor, in luna martie. Totodata, el a mentionat ca PSD a decis sa ramana la guvernare, urmand sa vina in Parlament cu o formula restructurata de guvern si cu bugetul pe 2015. Declaratii aici

UPDATE ora 17.55: Dan Sova, Mircea Geoana si Marian Vanghelie au fost exclusi din PSD. Vanghelie a declarat la iesire a excluderea sa este o “executie”. 

UPDATE ora 17.04: Sedinta PSD dureaza de aproximativ cinci ore, pana acum s-a aflat pe surse ca cel mai probabil Congresul PSD va avea loc in luna martie 2015. In ceea ce priveste ramanerea la guvernare, se pare ca cei din PSD doresc sa continue actul de guvernare. Stim deja ca UDMR a anuntat ca vrea sa iasa de la guvernare, drept urmare in urma remanierilor facute, se vor aduce in Guvern oameni ai lui Calin Popescu Tariceanu.

UPDATE 16.00: Premierul Victor Ponta le-a prezentat liderilor PSD in cadrul sedintei Comitetului Executiv National, planul pentru mentinerea la guvernare a PSD si restructurarea guvernamentala, mentionand in finalul primei luari de pozitie ca ”trebuie sa fie colegi care sa-si asume ”niste responsabilitati”, potrivit unor surse citate de Mediafax.

UPDATE 15.40: La aceasta ora se discuta aprins pe marginea ramanerii la Guvernare, mai ales dupa ce UDMR a aanuntat ca va iesi din Coalitia Puterii. Este insa foarte posibil ca social democratii sa nu renunte la Guvernare!

UPDATE 15.35: Potrivit ultimelor informatii venite pe surse, DAN SOVA si MARIAN VANGHELIE au scapat de EXCLUDERE! VICTOR PONTA a reusit sa-l convinga atat pe LIVIU DRAGNEA cat si pe reprezentantii de la OLT si GIURGIU care isi doreau un Congres in luna decembrie, ca acesta sa fie organizat in luna martie a anului 2015.

UPDATE 15.10: IOAN RUS si ION ILIESCU s-au aflat in mijlocul unui schimb mai tare de replici in legatura cu apropierea de comunism a lui VICTOR PONTA, informeaza postul B1 Tv.

UPDATE 13.20:  Ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a fost aspru criticat, au declarat surse citate de Realitatea TV.

UPDATE 13.15: Robert Negoita a propus iesirea de la guvernare, au transmis surse citate de B1 TV.

UPDATE 12:49: Surse citate de B1 TV spun ca Victor Ponta le-a propus colegilor sai organizarea unui congres in luna martie.

UPDATE 11.55: ECATERINA ANDRONESCU a declarat la intrarea in sediul PSD ca: “Vinovatii au platit deja si PSD nu mai are nevoie si de alte victime. E nevoie de calm, intelepciune, inteligenta si sa intelegem buna cuviinta. Partidul este o structura care trebuie sa lucreze pentru oameni.”

UPDATE 11.54:  VICTOR PONTA a sosit la sediul central al PSD, dar a refuzat sa dea declaratii, spunand ca va face acest lucru dupa incheierea sedintei.

UPDATE 11.50:  ROBERT NEGOITA, primarul Sectorului 3, a refuzat sa comenteze informatiile conform carora ar putea fi exclus pentru declaratiile date in ultimele zile. “Dati-mi nume, cine a facut lista? Delictul de opinie nu mai e condamnat de multa vreme, doar pe vremea de trista amintire erau condamnate delictele de opinie. E penibil pentru toata lumea sa comentam niste chestiuni pe surse, neasumate, eu ce am de spus spun. E profund in neregula si ne ducem cu totii in derizoriu”, le-a spus el jurnalistilor inainte de intrarea la sedinta.

UPDATE 11.48: “Va fi o discutie calma, nu este prima oara cand trecem prin momente delicate. Eu cred ca trebuie sa luam in calcul parerea romanilor. Partidul nostru are capacitatea de a analiza cu calm situatia”, a declarat MIRCEA GEOANA.

UPDATE 11.43: “In primul rand am incheiat un ciclu electoral complet. In urma acestui ciclu, PSD trebuie sa faca o analiza foarte clara referitor la responsabilitatile pe care le avem fata de cele peste 5 milioane de romani care ne-au ales. Trebuie sa ramanem la Guvernare pentru ca am facut-o bine pana acum. Nu trebuie uitat ca am crescut salariile si pensiile. Am fost si erori. Daca sunt colegi care au gresit grav se poate ajunge si acolo, dar eu ma gandesc cat se poate de clar ca Guvernul va trebui sa mizeze pe continuarea proiectelor. Partidul este unit pentru ca este un partid serios. Trebuie facuta o analiza clara pentru a vedea erorile pe care le-am facut. O eroare majora a fost cea legata ca nu am putut anticipa ceea ce s-a intamplat la votul in Diaspora. Un Congres am putea avea, desi nu este cazul pana la termenul normal. Partidul trebuie sa renunte la ministrii care nu au fost performanti”, a declarat MARIAN OPRISAN.

UPDATE 11.37: “Pot fi persoane suparate, dar nu cred in listele cu excluderi. Eu unul nu as avea nicio problema cu asta. Am fost invitat mai la urma pentru ca numele meu este mai complicat. Nu trebuie sa ne grabim, Congresul asa cum a spus presedintele Ponta in februarie – martie. Pe Liviu Dragnea sa-l lasam sa-si faca analiza singur. Punctul meu de vedere nu este important, ci acela al romanilor. Toti suntem vinovati si trebuie sa analizam cu grija situatia”, a declarat MARIAN VANGHELIE.

UPDATE 11.34: “Autosuspendarea mea a luat sfarsit astazi. Sunt de acord cu Victor Ponta, congresul trebuie organizat anul viitor. Nu cred ca se impune excluderea mea din partid. Nu voi cere excluderea lui Liviu Dragnea din partid”, a declarat DAN SOVA

UPDATE 11.31: “Romania are nevoie de stabilitate mai mult decat oricand. Acest Guvern a produs mai multa stabilitate in ultimii doi decat o recunosc unii”, a declarat TITUS CORLATEAN la intrarea in sediul PSD.

UPDATE 11.20: EUROPARLAMENTARUL PSD CATALIN IVAN a declarat ca PSD trebuie sa ramana la Guvernare. “Eu sunt de parere ca trebuie facuta o analiza serioasa si apoi vom vedea ce masuri pot fi luate, dar nu la cald. Eu exclud varianta excluderilor. Am avut o guvernare buna. Alegerile au fost pierdute din cauza unei vine colective pe care trebuie sa si-o asume toti. Trebuie vazut ceea ce s-a intamplat si in Diaspora”, a declarat fostul purtator de cuvant al PSD.

UPDATE 11.33: “O sa stanilim impreuna ce avem de facut si vom vedea ce vina are fiecare”, a declarat IOAN RUS, ministrul Transporturilor, jurnalistilor.

UPDATE 11.15: GHEORGHE NICHITA, liderul PSD de la Iasi, a ajuns printre primii la sediul central din Kiseleff si a facut o serie scurta de declaratii jurnalistilor prezenti. Iata cele mai importante subiecte atinse de primarul urbei moldave:

“Excluderile fac deliciul presei, dar eu nu pot vorbi cu dumneavoastra despre acest lucru. Este necesar un congres rapid al partidului. Din punctul meu de vedere PSD trebuie sa ramana la guvernare. Alegerile au fost pierdute pe un fond emotional foarte puternic. Noi de la Iasi il sustinem pe Victor Ponta si Liviu Dragnea.”

UPDATE 11.10: Potrivit unor surse din interiorul partidului citate de B1 Tv, patru dintre liderii social democratilor sunt propusi pentru EXCLUDERE. Este vorba de MIRCEA GEOANA, MARIAN VANGHELIE, ROBERT NEGOITA si DAN SOVA.

UPDATE 11.05:   Sedinta are loc in sediul central al PSD, nu la Palatul Parlamentului, pentru ca in aceasta cladire exista un sistem de bruiaj, iar participantii la sedinta nu vor mai putea sa transmita informatii in exterior, colegilor de partid sau presei.

UPDATE 11.00:  Adrian Tutuianu, presedintele CJ Dambovita, a declarat la intrarea in sediul central al PSD ca el nu este preocupat de excluderi. “Astazi ne-am intalnit sa discutam despre partid si viitorul nostru. Vom vedea, dar eu nu ma pronunt pentru niciun fel de excluderi”, le-a spus Tutuianu jurnalistilor.

Imediat dupa alegerile prezidentiale Robert Negoita, Radu Popa sau Marian Vanghelie au cerut “un pas inapoi” pentru coordonatorul de campanie, Liviu Dragnea. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera chiar ca este nevoie de un congres extraordinar, care sa constituie tema unei “analize serioase in partid”.

CITESTE SI: PSD se reuneste in CExN. Se vor lua decizii privind mentinerea guvernarii, restructurarea guvernului sau convocarea congresului 

Presedintele PSD, Victor Ponta, nu a negat varianta unor excluderi. “PSD in ianuarie – februarie isi face analizele, sa vedem ce a mers bine, ce a mers rau, ce lucruri trebuie schimbate, pentru ca trebuie schimbate radical o multime de lucruri in PSD si asta vor decide colegii nostri. Pozitia mea este ca suntem un partid democratic si ca asta se decide pentru toata lumea. Si ca cine sare acum, asa, din rand, crezand ca o sa castige ceva, cred ca se insala. Si imi voi folosi toata autoritatea pe care inca o mai am in partid ca sa-i pun la locul lor. Cine face rau PSD-ului, sigur ca e excludere”, a afirmat Ponta, marti, la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, daca PSD vrea sa castige din nou alegerile, in 2016, alegeri locale si parlamentare, trebuie sa vina cu o noua strategie, cu un nou proiect. Tot marti, senatorul PSD Mircea Geoana, fost presedinte al social-democratilor, a sustinut ca premierul Ponta trebuie sa anunte in sedinta de joi a conducerii formatiunii ce ministri doreste sa inlocuiasca.

“Ar trebui sa terminam cu aceasta practica – in care ne trezim in Comitetul Executiv National, cum a fost cazul la ultima remaniere de guvern, cu personaje care sunt pentru prima data prezentate partidului. Statutul partidului spune extrem de clar ca numirile in guvern se fac cu votul CExN si nu cu informarea acestuia. Deci, joi trebuie sa vina prim-ministrul cu lista de ministri pe care doreste sa-i inlocuiasca si sa-i supuna unei dezbateri extrem de serioase si unui vot explicit in Comitetul Executiv”, a declarat Geoana.

El a mai spus ca vrea reactivarea Consiliului National al PSD, respectiv pentru alegerea unui nou presedinte, apreciind ca vacantarea acestui post, detinut in trecut de Adrian Nastase, “trebuie sa inceteze”. O parte din liderii centrali ai PSD s-au intalnit, miercuri seara, sa faca planul pentru Comitetul Executiv National de joi in care se va face analiza alegerilor prezidentiale.

CITESTE SI: GEOANA avertizeaza: Avem nevoie de un GUVERN mai suplu! Este nevoie de un minister pentru romanii din Diaspora 

Oamenii cu greutate din PSD sunt impartiti in mai multe tabere. Unii sunt foarte hotarati sa treaca la excluderi in partid pentru ca trebuie sa se taie acum raul din partid. Cealalta tabara este mai pasnica si propune ca rafuielile sa fie amanate pana la Congres, informeaza stiripesurse.ro.

De departe, cel mai infierat este Marian Vanghelie, spun surse din PSD. Edilul este acuzat de unii lideri PSD ca a strans semnaturi pentru candidatura Elenei Basescu la europarlamentare, Robert Negoita este suspectat ca ar fi dat bani pentru campania lui Klaus Iohannis, iar despre Catalin Ivan umbla vorba ca s-a suparat pe Victor Ponta si i-a terfelit imaginea in campanie.

Sursa foto: adevarul.ro