Comitetul Executiv National al PSD a stabilit NOUA PROPUNERE de PREMIER. REACTII

PSD ar urma sa iasa, in urma sedintei Comitetului Executiv National, cu o noua propunere premier pe care sa o inainteze presedintelui Klaus Iohannis, luandu-se in calcul suspendarea acestuia in cazul in care seful statului respinge si aceasta propunere, au precizat surse din partid. Pe de alta parte, potrivit unor surse, exista presiuni mari in partid pentru declansarea suspendarii presedintelui, informeaza jurnalistii de la Hotnews.ro. 

UPDATE 4: Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, considera ca cea de-a doua propunere facuta de PSD pentru functia de prim-ministru “marcheaza infrangerea” pentru Liviu Dragnea in cadrul partidului, care a optat pentru “o solutie de avarie” desemnandu-l pe Sorin Grindeanu.  

“Propunerea PSD de prim-ministru marcheaza infrangerea lui Liviu Dragnea in interiorul partidului. Dupa incercarea lui Liviu Dragnea de a guverna Romania pe persoana fizica, prin interpusi, partidul a trebuit sa improvizeze o formula pentru a mai salva din esecul major inregistrat in ultimele zile.

PSD a optat astfel pentru o solutie de avarie, temporara, dupa respingerea dura a solutiei inventate de Liviu Dragnea pentru a beneficia de control total asupra primului ministru. Jocurile interne din PSD stau la baza acestei noi propuneri si nu interesul public, de a avea o guvernare la standarde europene de eficienta si transparenta” a scris Turcan pe Facebook.

UPDATE 3: “Am avut o rugaminte in fata colegilor si a dl Dragnea, de a-mi fi alaturi, fiind cel care a coordonat echipa pentru a ajuta la implementarea programului de guvernare”, a declarat Sorin Grindeanu.

“Apreciez foarte clar ca un al doilea raspuns ar fi un gest suicidar al presedintelui”, in acest caz “singura solutie care ne ramane la indemana e declansarea procedurii de suspendare”, a spus Tariceanu, dupa ce Dragnea a anuntat noua propunere de premier.

“Sper sa nu ajungem in aceasta situatie”, a adaugat acesta, precizand ca propunerea oficiala va fi trimisa la Palatul Cotroceni “in aceasta seara”.

“Avem o arma foarte puternica, o forta foarte puternica, care este reprezentata de majoritatea in Parlament, puterea legitima acolo este, nu in alta parte, in nicio alta institutie.Dar nu sunt iresponsabil sa folosim aceasta forta politica in a face rau sau in a tulbura foarte mult aceasta tara si vietile romanilor. Da, putem incepe supendarea chiar de maine”, a avertizat public liderul PSD.

Pe de alta parte, Liviu Dragnea a afirmat ca Sevil Shhaideh i-ar fi spus ca a primit mesaje de amenintare cu moartea, dupa acuzatiile care i-au fost aduse in ultimele zile in mass-media.

“Si ea, si sotul ei, si copiii. Tot ce a aparut in presa sunt numai inventii, faptul ca demnitatea unui om a fost calcata in pcioare si siguranta unei familii este pusa intr-un mare pericol nu poate ramane asa. Mai devreme sau mai tarziu, e posibil mai devreme, cei care au declansat si au intretinut aceasta campanie trebuie sa dea socoteala si vor da.

Nu mai putem mentine propunerea initiala, cu toate ca imi pare rau. Propunerea din partea colegilor mei a fost ca a doua propunere sa fiu eu, numai ca eu am spus in campanie niste lucruri pe care le-am spus cinstit, nu mincinos, ca nu vreau sa obtin o functie fortand o lege de care toata lumea spune ca e si neconstitutionala si nedreapta.

A trebuit sa gasim o solutie cu un coleg care este loial, in primul rand programului de guvernare si partidului, care are capacitatea sa inteleaga ca aceste program de guvernare e indreptat care romani, care nu merge la Palatul Victoria, daca va fi desemnat, sa isi creeze acolo un pol de putere”, a explicat Liviu Dragnea.

In aceste conditii, liderul PSD a anuntat ca el a fost cel care l-a propus colegilor pe Sorin Grindeanu.

“Din cate stiu nu e agent Hezbollah sau Hamas, poate se descopera ca e KGB, ca a omorat pe cineva”, a comentat ironic liderul PSD, facand trimitere la acuzatiile aduse lui Sevil Shheideh.

“Nu a fost o decizie foarte usoara”, a mai marturisit Dragnea, precizand ca s-a consultat si cu Calin Popescu Tariceanu si acesta a fost de acord cu noua nominalizare, urmand ca in aceasta seara sa vina la PSD si impreuna sa semneze si sa trimita oficial noua propunere la Palatul Cotroceni.

Intrebat in cadrul conferintei de presa ce se va intampla daca Klaus Iohannis va refuza si aceasta propunere, Liviu Dragnea a raspuns: “Sper ca nu va refuza”.

“Am spus ca facem un ultim demers pentru a evita o criza politica si nu vreau sa initiez un razboi. Daca nici acest gest cinstit din partea noastra nu va fi luat in seama si va refuza si aceasta propunere, cred ca nu mai avem alta varianta”, a adaugat el, referindu-se la suspendare.

UPDATE 2: Comitetul Executiv National al PSD, formula de conducere extinsa a partidului, a votat miercuri cea de-a doua propunere facuta de Liviu Dragnea pentru functia de premier, in persoana lui Sorin Grindeanu, seful Consiliului Judetean Timis. Daca la prima propunere, Sevil Shhaideh, pe care presedintele Klaus Iohannis a respins-o, partidul s-a reunit intr-o sedinta de 10 minute si i-a dat un cec in alb lui Dragnea fara sa stie numele pe care il va inainta la consultarile de la Cotroceni, acum sedinta CEx a durat aproape doua ore, iar la declaratiile pentru presa, seful partidului nu a mai aparut singur, ci cu majoritatea liderilor in spatele sau. In jurul orei 18.40 a ajuns la sediul PSD si liderii ALDE Calin Popescu-Tariceanu si Daniel Constantin, insotiti de Daniel Chitoiu. Acestia urmeaza sa semneze un document cu aceasta propunere care sa ajunga la palatul Cotroceni.

Sorin Grindeanu a fost ministru al Comunicatiilor in guvernul Ponta si este actualul presedinte al Consiliului Judetean Timis. A fost membru in Comisia de control a SRI din Parlament in perioada februarie 2013 – decembrie 2014. A fost deputat PSD de Timis si presedinte al Organizatiei Judetene a PSD Timis si al PSD Timisoara. E nascut la 5 decembrie 1973 in Caransebes. In perioada 2008-2012 a fost viceprimar al Timisoarei.

VOM REVENI.

UPDATE 1: Liviu Dragnea a declarat miercuri la Parlament ca “dupa sedinta Comistetului Executiv din aceasta seara, presedintele Iohannis va primi raspunsul la solicitarea lui (ca PSD sa faca o noua nominalizare de premier), care va fi intr-un fel sau altul”. Intrebat daca va face publica solutia PSD sau o va transmite doar presedintelui, Dragnea a spus “o vom face civilizat”.

“Am iesit din logica discutiei civilizate, suntem la loz in plic”, a spus Dragnea cand a fost intrebat daca se asteapta ca guvernul PSD – ALDE sa fie instalat pana la finalul anului. “Vorbiti cu un astrolog, dar cu un astrolog profesionist. Nu mai depinde de noi. Eu nu mai pot sa ma hazardez sa spun cand vom avea premier”, a sustinut Liviu Dragnea. “UDMR are constiinta, are libertate de exprimare”, a spus Dragnea cand a fost intrebat despre pozitia lui Kelemen Hunor, care a spus ca nu exista motive pentru suspendarea presedintelui Klaus Iohannis.

STIRE INITIALA

Comitetul Executiv National se reuneste in sedinta de la ora 16.00, unde urmeaza sa se discute mai multe variante, declansarea suspendarii presedintelui sau o noua propunere de premier, asa cum a cerut Klaus Iohannis. 

CITESTE SI: DRAGNEA SI TARICEANU AU SUSTINUT O CONFERINTA DE PRESA! DECLARATIILE LIDERILOR PSD si ALDE

Surse din partid sustin ca se va face o noua propunere de premier, alta decat Liviu Dragnea, si ca se va discuta despre suspendare daca si aceasta propunere este respinsa. In partid ar exista presiuni mari pentru declansarea procedurii de suspendare, au precizat surse politice. 

Sursa foto: psd