Comitetul Executiv National al PSD: MICA REMANIERE a GUVERNULUI GRINDEANU

Liderii PSD se reunesc miercuri in cadrul sedintei Comitetului Executiv National, pentru a valida noile propuneri de ministri la Justitie si Mediul de afaceri, social-democratii urmand sa decida si daca il vor sanctiona pe primarul din Iasi, Mihai Chirica, in urma atacurilor lansate de acesta la adresa lui Liviu Dragnea, informeaza News.ro.

UPDATE 3: Printre deciziile luate miercuri de conducerea PSD a fost si cea de a isi desemna din nou un purtator de cuvant, la aproape un an de cand Gabriela Firea a renuntat la acest post, in persoana lui Adrian Dobre, secretar de stat in Ministerul Muncii, functie pe care a ocupat-o si intre 2015-2016.

UPDATE 3: Premierul Sorin Grindeanu a anuntat miercuri, dupa sedinte Comitetului Executiv National al PSD ca il propune pe fostul judecator CCR Tudorel Toader pentru preluarea Ministerului Justitiei. De asemenea, Mihai Tudose va reveni la conducerea ministerului Economiei, iar Alexandru Petrescu, in prezent ministrul Economiei, merge la IMM-uri, minister ramas fara conducere dupa demisia lui Florin Jianu. Rovana Plumb, fostul ministru al Muncii, va prelua de la Mihaela Toader Ministerul pentru Fonduri Europene.

UPDATE 2: Primarul Iasiului, Mihai Chirica, un vehement critic al deciziilor Guvernului, de cand cu ordonanta 13, si al modului de conducere din PSD, a fost lasat fara nicio functie in partid. Comitetul Executiv al social-democratilor a decis ca edilul prea vocal Chirica sa ramana simplu membru PSD. Pana azi, Chirica era presedinte al PSD Iasi si vicepresedinte la nivel national al partidului.

“Sunt membru PSD, sunt primarul municipiului Iasi, am o comunitate de reprezentat. E un drum pe care mi l-am ales, e drumul pe care mi l-am ales singur si voi merge mai departe. Decizia a fost sa raman membru al PSD, fara functii. Votul a fost unanim in ceea ce ma priveste. Sunt dezamagit pentru ca s-au spus foarte multe lucruri neadevarate fata de iesirile mele publice. A fost un act de dezinformare a presedintelui partidului, in ceea ce priveste atacul meu asupra PSD si Guvernului Grindeanu. Sunt convins ca au contribuit mai multi.

Proiectele politice sunt in continuare afiliate la PSD. Finantarea va trebui sa vina prin sursele Guvernului Romaniei si fondurilor europene. Suntem intr-o tara europeana, rationala, nu putem sa fim penalizati. Cred ca va trebui sa largim cadrul comunicarii cu dl presedinte Dragnea, cred ca concluziile vor fi mai apropiate de realitate”, a declarat Mihai Chirica in fata jurnalistilor.

UPDATE 1: PSD a decis sa faca o mica remaniere guvernamentala, agreata miercuri dimineata de liderii coalitiei. Astfel, Mihai Tudose va reveni la conducerea ministerului Economiei, iar Alexandru Petrescu, in prezent ministrul Economiei, merge la IMM-uri, minister ramas fara conducere dupa demisia lui Florin Jianu. De asemenea, Rovana Plumb, fostul ministru al Muncii, o va inlocui la ministerul pentru Fonduri Europene pe Mihaela Toader, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. 

Tudose si Plumb au fost ministri in cabinetul lui Victor Ponta si sunt in prezent deputati. Tot miercuri s-a decis sa fie propus Tudorel Toader, fost judecator CCR, la ministerul Justitiei.

STIRE INITIALA

Sedinta va avea loc la Palatul Parlamentului, la ora 12:00, existand posibilitatea ca ea sa fie precedata de o sedinta a coalitiei de guvernare PSD – ALDE, in care se vor face propunerile la Justitie si Mediul de afaceri. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica, la Romania TV, ca viitorul ministru al Justitiei trebuie numit saptamana viitoare si ca miercuri va fi discutat numele succesorului lui Florin Iordache in cadrul sedintei coalitiei de guvernare.

El nu a dorit sa afirme daca la Ministerul Justitiei este mai bine sa fie numit un om politic sau nu. Liderul social-democratilor a mai spus ca, in cadrul sedintei de miercuri, se va discuta daca va fi reorganizat Guvernul. Rectorul Universitatii “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Tudorel Toader, fost judecator la Curtea Constitutionala, este luat in calcul pentru a prelua postul de ministru al Justitiei, ramas vacant dupa demisia lui Florin Iordache.

In ceea ce priveste situatia lui Mihai Chirica, liderul PSD a spus ca partidul va lua miercuri o decizie inteleapta, dar “ferma”. “Nu am discutat. Din moment ce a inteles sa comunice prin presa, n-am vrut sa-i fac concurenta (…) Cu toate ca e presedinte interimar la Iasi si vicepresedinte al PSD a fost prezent doar la patru sedinte in CExN si BPN. E foarte greu de comunicat la Iasi. Organizatia Iasi s-a delimitat de el prin semnatura tuturor primarilor, toate organizatiile s-au delimitat”, a afirmat Liviu Dragnea. Intrebat ce sanctiuni risca Mihai Chirica, seful PSD a spus ca plaja este foarte mare si ca el nu este adeptul unor masuri foarte dure.

Sursa foto: psd