COMPANIILE CHINEZE, asteptate sa investeasca in modernizarea INFRASTRUCTURII DE TRANSPORT din Romania

Ministrul Transporturilor, IOAN RUS, a declarat luni ca investitorii chinezi sunt asteptati in diverse forme de parteneriat sa participe la obiectivele propuse prin Master Planul General de Transport in Romania, care va fi agreat in aceasta toamna de Guvernul roman si UE.

“O sa ma opresc la cateva lucruri concrete care reprezinta potentialul de cooperare dintre companii chineze si companii romanesti sau companii chineze si statul roman. In aceasta toamna noi vom avea aprobat, agreat si de Guvernul Romaniei si de UE un Master Plan General pentru Transport in Romania. Acest document va permite dezvoltarea infrastructurii rutiere, feroviare, navale si aeriene in Romania. Ca baza de dezvoltare economica a Romaniei, in continuare, in urmatorii ani, probabil ca si companiile chineze vor putea participa la ceea ce inseamna modernizarea a 14.000 de kilometri de cale ferata, a ceea ce inseamna 2.500 de kilometri de drumuri expres si in jur de 3.000 de kilometri de drumuri transregionale si ceea ce inseamna spre 1.000 de kilometri de autostrada. De asemenea, probabil ca expertii si companiile chinezesti vor putea participa la ceea ce inseamna modernizarea aeroporturilor romanesti, atat aeroporturi internationale, cat si aeroporturi care vor opera intern, in Romania. Alaturi de aceasta infrastructura necesara transportului aerian, fara indoiala ca vor fi modernizate si Compania Nationala si alte companii care opereaza pe teritoriul Romaniei”, a declarat ministrul Transporturilor la reuniunea economica cu participarea reprezentantilor principalelor companii si banci chineze care deruleaza afaceri sau doresc sa investeasca in Romania.

Citeste si: China Communications Construction, interesata de AUTOSTRADA PITESTI-CRAIOVA

IOAN RUS a adaugat ca importanta a infrastructurii romanesti Portul Constanta si santierele navale de la Marea Neagra.

Citeste si: Victor Ponta a ajuns in China. Premierul este insotit de sotia sa si de vicepremierii Liviu Dragnea si Dan Constantin

“Aceste lucruri se vor putea concretiza, finaliza fie in interiorul unor contracte de constructie, fie in interiorul unor contracte vizand parteneriate public-privat, fie in interiorul unor contracte de concesionare, fie in interiorul unor contracte care sa le vizeze pe toate impreuna, aditional la acestea inclusiv finantari din partea companiilor chineze. Si in masura in care companiile chinezesti, in interiorul legislatiei romanesti si al legislatiei europene, sunt interesate de astfel de colaborari, cadrul general politic fiind unul extrem de favorabil intre Romania si China, sper sa putem materializa din aceste lucruri pe care vi le-am expus”, a afirmat ministrul Transporturilor, citat de Agerpres.