Compartiment pentru tratamentul pacientilor cu CANCER PULMONAR, inaugurat la Institutul “Marius Nasta”

Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” a inaugurat joi Compartimentul de oncologie medicala si paliatie, care va raspunde nevoii de tratament prin chimioterapie a aproximativ 5.000 de pacienti diagnosticati anual cu CANCER PULMONAR in aceasta institutie medicala.

“Acest nou departament este foarte important deoarece in institut se diagnosticheaza in fiecare an cateva mii de pacienti cu CANCER DE PLAMANI. CANCERUL DE PLAMAN nu este numai cel mai frecvent tip de cancer din tara noastra, dar este si cel cu cea mai mare rata de mortalitate. Prin inaugurarea centrului nu vrem si nici nu putem sa substituim activitatea niciunui institut oncologic. Ne propunem doar sa oferim servicii medicale de cea mai inalta calitatea pacientilor depistati in institut cu CANCER DE PLAMANI care pana acum trebuiau trimisi in alte centre oncologice. Acest compartiment a fost lucrarea mea de diploma. Ca si manager, trebuie sa oferi un proiect in momentul in care se da examenul”, a declarat cu prilejul inaugurarii managerul institutului, Ioan Cordos, citat de Agerpres.

Citeste si: Fumatul afecteaza toate organele corpului, cauzand, pe langa cancer, si alte afectiuni grave

Seful compartimentului nou infiintat, Daniela Vasile, a spus ca noul centru a fost o necesitate.

“Incidenta este peste tot in lume in crestere. Sunt 1.800.000 decese pe an in lume din aceasta cauza. In Romania este in crestere incidenta mai ales la femei. Ceea ce este cel mai grav si ne sperie este faptul ca apare la femeile care nu fumeaza. Oncologul nu poate de unul singur sa gestioneze cancerul. Trebuie sa fie in echipa cu un chirurg toracic, cu un pneumolog, cu un bronhoscopist; deciziile se iau impreuna. Cladirea in care functioneaza compartimentul a fost dezafectata, renovata si modernizata, iar in prezent tratam aici lunar o medie de 70 de pacienti cu CANCERE PULMONARE, cancere de tiroida, cancere toracice, metastaze pulmonare. Cam 70 la suta din cazuri sunt stadiile 3 si 4 in care le trebuie si chimioterapie, si radioterapie”, a afirmat medicul.

Citeste si: OMS avertizeaza asupra POLUARII excesive din marile orase ale lumii

Potrivit sefului de departament, varsta medie la care apare CANCERUL PULMONAR a coborat la 45-50 de ani.

Compartimentul inaugurat joi este deservit de un medic oncolog, patru asistente medicale si patru infirmiere. Acesta functioneaza in conditii de spitalizare continua cu cinci paturi pe oncologie medicala, precum si in regim de spitalizare de o zi cu alte cinci paturi. In ceea ce priveste serviciile de paliatie, conducerea compartimentului asteapta aprobarea pentru alte cinci paturi, pentru ingrijire.

Sursa foto: romedic.ro